Fruktsammare hästar – hur ska insamlade uppgifter bäst utnyttjas vid val av hingst och sto?

Senast ändrad: 12 mars 2018

I projektet analyserar vi redan insamlad fruktsamhetsdata för svenska varmblodiga och kallblodiga travhästar och svenska ridhästar. Fruktsamma hingstar och ston är en grundförutsättning för att avelsarbetet i övrigt ska fungera, med selektion för egenskaper som prestation och hälsa.

Det är naturligtvis av stor ekonomisk betydelse att ston som betäcks blir dräktiga och att dräktigheter leder till levande föl, liksom att hingstar har tillräckligt god fruktsamhet för att verka i aveln och kunna bli valda till många ston.

Varje år samlas en rad uppgifter om betäckningar och fölningar in och lagras, men hittills har man knappast använt denna information vid urval av ston och hingstar till avel. Traditionellt har man redovisat sammanfattande fruktsamhetsmått baserade på antal betäckta ston och antal avkommor per år för hingstar. Nackdelen med dessa mått är att informationen kommer sent och inte tar hänsyn till antalet betäckningar eller inseminationer som krävts per sto under säsongen.

I detta projekt kommer vi därför att även använda uppgifter per brunst för att få mer heltäckande information om stons och hingstars fruktsamhet. Ett av målen är att se vilka fruktsamhetsmått som är möjliga att använda med den mängd och kvalitet av data som är insamlad.

Vi är intresserade av egenskaper som ”non-return rate” (om stoet kommer tillbaka för ny betäckning inom en viss tid), uppskattad dräktighetsprocent, fölningsprocent, antal inseminationer per betäckningssäsong för ston, samt fölöverlevnad.

Vi vill ta reda på hur ärftliga olika fruktsamhetsegenskaper är och om det vore möjligt att i framtiden avelsvärdera och selektera hästar för fruktsamhetsegenskaper. Vi kommer också att studera påverkan av faktorer som ålder, tidpunkt för betäckning, betäckningsmetod och inavelsgrad.

Vi vill också ta reda på i vilken utsträckning man kan förutsäga en hingsts framtida fruktsamhetsresultat baserat på tidigare säsongers resultat.

Populärvetenskaplig sammanfattning

Projektet ”Fruktsammare hästar - hur ska insamlade uppgifter bäst utnyttjas vid val av hingst och sto?” beviljades i december 2011 forskningsbidrag på totalt 880 000 kr av Stiftelsen Hästforskning. Syftet är att studera hur fruktsamheten hos hästar kan förbättras. Forskningen kommer att bedrivas vid Institutionen för husdjursgenetik, SLU, av Susanne Eriksson i samarbete med Åsa Viklund. Projektet stöds av bland andra Emma Thoren Hellsten, avelsledare vid ASVH, och Christina Olsson, chef för avelsavdelningen vid Svensk Travsport.

Varje år samlas en rad uppgifter om betäckningar och fölningar in och lagras, men hittills har man knappast använt denna information vid urval av ston och hingstar till avel. I projektet kommer vi analysera redan insamlad fruktsamhetsdata för svenska varmblodiga ridhästar och svenska travhästar. Det övergripande målet är att ta reda på om det är möjligt att i framtiden avelsvärdera och selektera hästar även för fruktsamhetsegenskaper.

Traditionellt har man redovisat sammanfattande fruktsamhetsmått baserade på antal betäckta ston och antal avkommor per år för hingstar. I detta projekt kommer vi även använda uppgifter per brunst för att få mer heltäckande information om stons och hingstars fruktsamhet. Ett av målen är att se vilka fruktsamhetsmått som är möjliga att använda med de data som är insamlade.

Susanne Eriksson, Inst. för husdjursgenetik, SLU

Fakta:

Projektet stöds av bland andra Emma Thoren Hellsten, avelsledare vid ASVH, och Christina Olsson, chef för avelsavdelningen vid Svensk Travsport

Projektledare är Susanne Eriksson

Medverkar gör också Åsa Viklund