Russprojektbloggen

Senast ändrad: 11 januari 2017

Här kan du följa russen som är med i russprojektet. Trots internationella konventioner och omfattande nationella åtgärder minskar den biologiska mångfalden i Sverige. Betande Gotlandsruss kan vara en metod att stoppa den negativa utvecklingen och samtidigt bidra till att russet, som är en hotad svensk husdjursras, bevaras.

Tillbaka till projektsidan

10 januari 2017

Sveriges Natur har gjort en artikel om russen.

http://www.sverigesnatur.org/natur/russ-provar-vildare-hastliv/

9 september

I förra veckan presenterades resultat från russprojektet på en stor internationell konferens om lantbruksdjur (1500 personer) i Belfast! I presentationen visade vi hur russen har hållit tillbaka igenväxningen av lövsly. Att de är "duktiga" även på detta (förutom att beta gräs) kan illustreras av det här nytagnafotot där Messer betar av en rosbuske!

 

8 augusti

Den praktiska delen av projektet börjar närma sig sitt slut och i augusti gör vi de sista mätningarna. Hästarna är därför nu till salu. De säljs i befintligt skick och priset är 5000 kr eller högre. Vi tar emot intresseanmälningar fram till sista augusti (anna.jansson@slu.se eller sara.ringmark@slu.se). Vi förbehåller oss rätten att välja köpare.

För den som är intresserad och vill läsa på mer om hästarnas stamtavla presenteras deras fullständiga namn och far här, samt några yttre kännetecken som det går att känna igen dem på (tex på bilderna i bloggen)

Äskil, e: Harpun (brun med stjärna, inga vita kotor)

LGJS Hugo, e: XL (mörkbrun med stor bred bläs)

LGJS Hampe, e: Ilead (fux med lite gråaktig man och svans)

Wiper, e: Dalsgårds Libero (fux med vit man och svans)

Piccaso, e: Dalsgårds Libero (brun med mjölmule)

Tulin KL, e: Stans (ljusfux med ganska bred bläs)

Thrim KL, e: Stans (ljusfux med med stor vit stjärn och ljus (köttfärgad) mule)

Birk Set, e: Karsk (fux utan tecken, samma färg på man, svans och kropp)

Bork Set, e: Karsk (svartbrun utan tecken)

Qåtten, e: Jagga Ess (brun med ngt ljus buk, litet vitt tecken i pannan)

Messer, e: Jagga Ess (brun med vita bakkotor)

Film på Qatten, Wiper, Hugo och Askil

Film på Hampe, Thrim och Bork

Film på Piccaso, Tulin, Birk och Messer

9 juli

Under Almedalsveckan presenterades russprojektet. Rapport från Almedalsveckan.

14 juni 

Försommar, sol och värme! Russen betar, vilar eller leker när man kommer och tittar till dem. De har gjort flera stigar i hängnen och på vissa ställen längs dessa stigar stannar de till och bygger upp stora träckhögar. Sommarens inventeringar av floran har påbörjats. Vi kommer under sommaren att presentera preliminära resultat från projektet på konferenser i  Frankrike, Irland och Island. Resultaten visar bl.a. att hästarna växer bra och att de påverkar slyet.   

25 maj

Vår, värme och vilande russ! Vi har i dagarna roterat grupperna till nya hägn så efter sommaren kommer alla russen att ha betat i alla tre hägnen. På så sätt kan man minska risken för att studera effekter som tex beror på vissa individers beteende.

 

11 april

Ett av russen som gick ur studien för några månader sedan p.g.a. en sårskada är nu inkörd av Travskolan Wångens elever.

28 mars

Nu är det vår i luften! På sina ställen ser man att det börjar grönska. Två av russen dricker ur ett vattendrag som nu har ett ganska rikligt flöde.

21 januari

Ett av russen, Brigg, har fått en ganska stor sårskada på ett ben. Vi vet inte hur det har gått till men det ser ut som att han kan ha fastnat någonstans. Skadan kommer att läka och han kommer att bli bra men p.g.a. att skadan kräver en längre tids omvårdnad kan han inte längre vara med i studien. Brigg kommer nu därför att påbörja ett nytt liv, nämligen som undervisningshäst på travskolan Wången! På bilden ser ni Brigg, med tydliga bevis på att han rör sig både i skog och på äng. Han kan sägas göra skäl för namnet ”skogsbagge”!

14 januari

Russprojektet är nu känt utomlands! Den 11 januari visade en finsk TV-kanal (”femman”) SVTs reportage om russprojektet!

9 December

Hösten har upplevts som torr och mild även om vi ännu inte har jämfört väderdata med "genomsnittshösten". Någon vinterkänning har vi inte än. Under den senaste veckan har det blåst en del och också kommit en del nederbörd. I ett av hägnen står det vatten på delar av gräsytan men det hindrar inte russen från att vistas där.

Trots att det har regnat och marken är fuktig syns få spår av hästarnas hovar. Enstaka ”slirspår” kan man hitta som t.ex. på de ställen där hästarna går in och ut i skogen och tar sig över diken.

 

16 November

Vinterpälsen har kommit på plats. Trots att det är kallare och gräset har slutat växa har hästarna fortfarande gott om kroppsfett kvar. Vi hittar dem allt oftare betandes i skogen, istället för som förut, på de mer öppna ytorna. Här står Birk och tuggar vid en nyponbuske.

 

19 Oktober

Hösten är definitivt här. Det har varit frost flera nätter och tillväxten på gräsen har stannat av. Hästarna betar, leker och vänder upp sig mot solen och vilar ibland.

 

21 September

Idag var det dags för den vanliga veckomätningen. Alla hästar är nu ganska ordentligt feta och flera väger över 300 kg. De har börjat sätta lite vinterpäls. De strosar runt fållan där vi (Anna J och Sara R) är och tar in dem, en och en, och gör mätningarna. De leker och smågnabbas. På bilden är det Bork som betar av slånbuskar i väntan på sin tur att bli vägd och mätt.

 

Augusti

Sensommar och det finns många blommande växter kvar i hägnen. Hästarna betar på och man kan se att vissa av dem har börjat ansätta en fettnacke.

 

3 juli

Jag (Anna J) besöker Lojstahed. Det är varmt och solen gassar från en klar himmel, trots att klockan bara är 8 på morgonen. Jag åker med tillsyningsmannen  Ingvar Andersson och han tar mig till ett kalhygge där några av russen brukar uppehålla sig. Ingvar har rätt, när vi kommer fram till kalhygget ser vi en grupp hästar en bit bort. De flesta står i skuggan av en stor frötall. Vi går dit och när vi kommer fram noterar jag att det faktisk blåser lite på den här platsen också. Stona står och vilar och flera av fölen ligger. Det kommer att bli en mycket varm dag på Lojsthed men russen verkar att hittat en mycket bra plats att spendera den på!

 

Juli

Sommar i hagen! Hästarna leker, betar, växer och lägger på hullet. De spenderar mycket tid i vindskydden, speciellt under varma dagar

 

Junifilmer:

 

"Thulin, Picasso & Messer"

 

 

"Picasso sover"

 

 

"Äskil och Qåtten"

 

Junibilder

Russen vilar en del och de verkar inte vara det minsta bekymrade över att det står en människa i "sängen"! Messer lägger sig först strax framför mina (Anna) fötter medan Thulin betar i bakgrunden. Snart kommer Picasso och lägger sig han också och då hänger Thulin på. Ganska snart intar de alla "utslaget" läge! Messer och Thulin vaknar till lite när också Birk kommer och lägger sig.

Se bildspel från juni

 

 

13 juni

Sommaren är här! Hästarna har fällt nästan all sin vinterpäls och gräs och andra växter frodas!

 

 

Maj

Maj har varit kall enligt metereologerna och det känns faktiskt lite som att naturen står stilla. Hästarna betar och lägger på hull men de vilar också en del. Den 17 maj var regnig och extra kall (bara 3-4 grader). Vad kan en grupp russhingstar göra då? I ena hägnet stod de och "hängde" i vindskyddet. Kom man närmare såg man att viss sexuell aktivitet pågick...Sexuell aktivitet pågår även på andra sätt och det är ganska tydligt att vissa individer är mer aktiva än andra.

Se bildspel från maj

 

 

April

Mer vår! Hästarna betar, vilar och dricker. Gräset växer och hästarna äter upp det i samma takt! De börjar lägga på sig hull. Vinterpälsen finns fortfarande kvar men fällningen har börjat.

{NivoBildspel} 

 

 

17 mars: Fina dagar i hagen!

Alla hästar är tillbaka i hägnen nu, även Thrim och Brigg. Thrim har varit lite halt och Brigg har varit hans sällskap.

Foton: Sara Ringmark

 

 

28 februari: Vårkänslor!

Det är lite vår i luften. Plusgrader på dagarna och mycket av snön har smält undan. Russen betar eller vilar i solljuset. De är nyfikna när man kommer!

 

 Foton: Anna Jansson

 

9 februari:

 

Idag har vi gjort den stora månadsmätningen då vi bland annat väger, mäter och tar träckprov. Vi har en liten fålla där vi tar in hästarna en och en så att vi kan väga dem. De andra står utanför och väntar lugnt på sin tur. På filmen kan du se hur de kliar varandra i "väntrummet". I helgen har vi också flyttat tre av russen från markerna eftersom de inte verkar hitta foder för att hålla ett funktionellt hull.

 

26 januari: Vintriga dagar

Nu är det en del snö i hägnen som hästarna gräver i för att komma åt växterna under. De verkar också beta en del träd och buskar.

Foto: Sara Ringmark

 

 

21 Januari: Andra perspektiv

Jag (Anna Jansson) befinner mig just nu på Island. På min resa från södra Island till norra har jag passerat flera större flockar av hästar som går i dalar och på bergssidor. Här är det vanligt att hästar hålls ute året runt. Många av dem hålls på mycket stora grästäckta arealer (periodvis också snötäckta förstås, se bilden tagen från bilfönstret) vilket gör att ägarna inte behöver eller kan utfodra dem extra, eftersom många individer då blir så feta att det blir svårt att få dem i ridbart skick till våren. På Island finns nästan inga träd och vinden kan till och från bli mycket kraftig. Hästarna skall, enligt isländsk lag, ha tillgång till vindskydd (som dock inte behöver ha något tak) men de hästar jag ser står dock inte vid några vindskydd. 

 

  

13 januari:

Se film från hägnet!

Det har snöat de senaste dagarna och inatt har det blåst en del. Nu på morgonen syns inga hästar ute på fälten, alla är inne i skogen. I hägn 1 betar hästarna ända tills fuxen Hampe börjar vandra i riktning mot fälten. De andra följer efter och efter någon stund är de alla ute och betar på fältet.

 

10 januari 2015:

Hästarna betar och står och vilar. Det är några minusgrader men ingen snö. Man ser skillnaderna i klimat mellan de öppna fälten där frosten bitit sig fast men i skogen finns ingen frost. Det finns fortfarande rinnande vatten i de naturliga vattendragen.

Bildspel från mitten av januari

 

 

8 januari 2015:

Hästarna mår bra och har tjock, fin vinterpäls och lite ”extrafett” på kroppen. Det har varit blandat väder, neråt -15C och 5 cm snö ett par dagar men också många dagar med bara någon minusgrad och snöfritt.

Bildspel från november-december 2014

 

 

Augusti 2014:

Sommaren har gått och russen har gjort ett bra arbete med att beta markerna. Mycket har hänt, det kan vi se, även om vi ännu inte kan ge några vetenskapliga beskriviningar av förändringarna. Hästarna har växt mycket och flera av hingstarna är ordentligt feta. Sommarens höga temperaturer var en liten utmaning och vi har sett att de har svettas. Det har också varit en del broms men de har tagit detta med lugn. Nu när vi går mot höst verkar det som att hästarna rör sig mer i skogen och vi får ganska ofta leta efter dem innan vi hittar dem. Detta får vi undersöka noggrannare när vi analyserar den data vi får från GPS-sändarna.

Bildspel från september 2014

 

Maj 2014:

Tolv ettåriga russhingstar är släppta i våra tre hägn! De går fyra stycken i varje hägn och två indiver bär GPS-sändare så att vi kan följa deras aktivitet.

 

Bildspel från maj 2014

Fakta:

Russet som naturvårdare - ett sätt att främja biologisk mångfald och bevara en hotad husdjursras

Trots internationella konventioner och omfattande nationella åtgärder minskar den biologiska mångfalden i Sverige. Betande Gotlandsruss kan vara en metod att stoppa den negativa utvecklingen och samtidigt bidra till att russet, som är en hotad svensk husdjursras, bevaras.


Kontaktinformation
Sidansvarig: mia.hansson@slu.se