Andmat som alternativ och hållbar foderresurs för resilient mjölkproduktion

Senast ändrad: 11 april 2025
Andmat som växer i vattenytan. Foto. Bilden är AI genererad med Gemini.

Projektet strävar efter att förbättra motståndskraften och hållbarheten inom animalieproduktionen för att öka livsmedelssäkerheten i en värld präglad av klimatförändringar och osäkerhet. Andmat, en flytande vattenväxt, kan utgöra en alternativ och hållbar foderresurs för mjölkkor.

Bakgrund

Idisslare såsom mjölkkor spelar en avgörande roll för livsmedelssäkerheten genom sin unika förmåga att omvandla gräs till värdefullt protein i mjölk och kött. Mjölkkors foderstat består främst av gräs, men även av spannmål och proteinfoder såsom soja och raps. Dock medför klimatförändringen extremväder, vilket leder till osäkra skördar.

Detta projekt skall därför undersöka en alternativ foderresurs. Andmat (Lemna minor) är en vanligt förekommande vattenväxt i Sverige med snabb tillväxt och bred tolerans för vattentemperatur. Dess höga proteininnehåll gör den till ett potentiellt alternativ till soja och raps. Dess odlingsförmåga är inte begränsad till mark och den påverkas mindre av extremväder. Andmat har dessutom förmågan att absorbera näringsämnen från fältavrinning och gödsel och kan således främja en cirkulär ekonomi på gårdsnivå samt minska miljöpåverkan från animalieproduktionen.

Projektaktiviteter

Först samlas andmat in från olika växtmiljöer runtom i Sverige. Andmat kommer även att odlas med hjälp av restvatten från ett mejeri samt gödsel från en mjölkgård. Ett första laboratorieförsök ska bedöma hur olika växtmiljöer påverkar proteinkvalitet och smältbarhet för idisslare. Därefter genomförs ett andra laboratorieförsök där andmat utvärderas som en del av en typisk foderstat för mjölkkor.

I den sista delen av projektet genomförs två utfodringsförsök med mjölkkor för att undersöka hur ersättning av soja- och rapsmjöl påverkar mjölkavkastning, mjölkkvalitet, djurhälsa samt utsläpp av ammoniak och växthusgasen metan. Utfodringsförsöken genomförs på Röbäcksdalens forskningsladugård vid SLU Umeå.

Projektledare:

Petra Fant, petra.fant@slu.se

Samarbetspartners:

Björn Oliviusson, Svensk Aquaponik, Stockholm

Alexander N. Hristov, Penn State College of Agricultural Sciences, Pennsylvania, USA

Fakta:

Projektet pågår mellan 2025 och 2028 och är finansierat av Formas.


Kontaktinformation

Petra Fant, Forskare
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Grovfoderutnyttjande
petra.fant@slu.se, +46907868721, +46727191287