Musslor som proteinråvara i ekologisk äggproduktion

Senast ändrad: 03 juli 2024
Musslor som växer på rep i vattnet. Foto.

Bakgrund

Värphöns och slaktkycklingar har behov av en hög proteinkvalitet och tillräcklig mängd av aminosyran metionin i sitt foder. I konventionell produktion löser man detta genom att tillsätta syntetiska aminosyror. Sådana tillsatser är inte tillåtna enligt det ekologiska regelverket och den ekologiska ägg- och slaktkycklingproduktionen är därför beroende av foderråvaror med ett högt innehåll av metionin. Idag används fiskmjöl som proteinfodermedel, men med tanke på den debatt som förs angående utfiskning och övergödning av våra hav är detta inte ett långsiktigt hållbart alternativ.

Det har sedan 2005 pågått forskning på SLU vid Funbo-Lövsta Forskningscenter om möjligheterna att använda musslor i form av malet torkat musselkött istället för fiskmjöl i foder till värphöns och slaktkycklingar. Ett flertal försök både under kortare och under längre tid är utförda och resultaten är mycket positiva. God produktion, bra äggkvalitet och god djurhälsa bibehålls när fiskmjöl i fodret byts ut mot musselmjöl.

 

Lotta Jönsson och en vit höna. Foto.

 

Musslor är unika i det avseendet att de utöver att vara en utmärkt proteinråvara också hjälper till att rena våra hav från näringsämnen som i stor utsträckning läcker ut från jordbruket. Vid goda förhållanden kan en enda mussla filtrera upp till 9 liter vatten/timme. En musselodling med en produktion på ca 500 ton och med en produktionstid på ca 17 månader beräknas kunna filtrera och omvandla näringen i totalt 1 miljon m3 vatten.

Detta projekt är utfört i samarbete med Kristinebergs marina forskningsstation som nu arbetar intensivt på att starta en pilotanläggning för framställning av musselmjöl. Hittills är det blåmussla från västkusten som har använts i försöken, men målet är att samma utvärdering ska kunna göras även av de något mindre blåmusslorna i Östersjön. Förhoppningsvis kan miljöstödspengar i kombination med en storskalig produktion göra musselmjölet till en ekonomiskt konkurrenskraftig foderråvara och att vi på sikt ska kunna äta ekologiska ägg och samtidigt rädda våra kustvatten!

Tidningsklipp om musselprojektet. Foto.

Läs mer:

Jönsson, L. and Elwinger, K. (2009). Mussel meal as a replacement for fish meal in feeds for organic poultry - a pilot short-term study,Acta Agriculturae Scandinavica, Section A - Animal Sciences, 59:1, 22 — 27

Hela doktorsavhandlingen i fulltext (Pdf)

 

Lotta Jönsson vid musselodling. Foto.

(Foto: Magdalena Høøk Presto)

 

Mer information

För mer information, kontakta Lotta Jönsson

Doktorsavhandling Nr. 2009:83
SLU, Institutionen för Husdjurens Utfodring och Vård
Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Fakta:

Projektet har finansierats av Formas och SLU EkoForsk.

 


Kontaktinformation