Foderhäckar för hästar i lösdrift

Senast ändrad: 03 juli 2024
Utfodringsplats med två hästar. Foto.

OBS! DETTA ÄR ETT AVSLUTAT PROJEKT

Utfodring av hästar med inplastat vallfoder i storbal har blivit vanligare de senaste åren, särskilt på gårdar med lösdriftssystem eftersom det är ett enkelt sätt att hantera större kvantiteter grovfoder, jämfört med tex småbalat hö.

Utfodringen i lösdriftssystem kan ske på olika sätt, men någon typ av utfodringsanordning för grovfodret är så gott som alltid nödvändigt. Detsamma gäller för andra inhysningssystem där flera hästar i samma hage utfodras med grovfoder, det behövs någon typ av anordning som begränsar hästarnas möjligheter att trampa ned fodret i marken.

Ett sätt att begränsa spill och nedtrampat foder är att utfodra grovfodret i foderhäckar. Foderhäckar finns i flera olika utföranden, men kunskap om vilka typer av foderhäckar som är lämpliga för hästar saknas. Skaderisk, hästens möjlighet att äta tillräckligt mycket foder och att äta i en naturlig ställning, mängden foderspill och möjligheten att upprätthålla god hygien vid utfodringsplatsen är faktorer som är viktiga för foderhäckars användbarhet, och dessa faktorer undersöktes därför i denna studie.

Projektansvarig:

Cecilia Müller

Läs mer:

Müller, C. 2006. Rapport till Djurskyddsmyndigheten för Projekt ”Foderhäckar för hästar i lösdrift” Dnr 24-289/04. Inst. för husdjurens utfodring och vård, SLU, Uppsala. Länk till populärvetenskaplig sammanfattning av rapporten på Jordbruksverkets hemsida

Johansson, J. 2007. Foderhäckar till hästar i lösdrift. Examensarbete 237. Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU Uppsala. 

 

Fakta:

Detta projekt har finansierats av Djurskyddsmyndigheten, Dnr 24-289/04.


Kontaktinformation