Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Fodervetenskap
OBS! DETTA ÄR ETT AVSLUTAT PROJEKT
Projektets fullständiga titel: Interaktion mellan olika vallfoder och hästens grovtarm med avseende på mikrobiell sammansättning, biokemisk aktivitet och passagehastighet
Det har blivit allt vanligare att utfodra hösilage och ensilage istället för hö till hästar. Kunskapen om hur vallfoder som konserverats på olika sätt fungerar i hästens grovtarm är dock liten. Projektets syfte var därför att undersöka hur hö, hösilage och ensilage inverkar på den kemiska och mikrobiologiska sammansättningen i tjocktarmen och i träcken hos hästar. Hö, hösilage och ensilage producerades från samma gräsvall vid samma skördetidpunkt, och utfodrades till fyra försökshästar. Innehållet i hästarnas tjocktarm (högra ventralkolon) och hästarnas träck provtogs när hästarna hade utfodrats med samma foder under 21 dagar. Därefter byttes foder och en ny 21-dagarsperiod började med ett annat foder, så att alla hästar utfodrades med alla fodertyperna i olika perioder. I proverna undersöktes pH, torrsubstanshalt samt den mikrobiologiska och kemiska sammansättningen, bland annat mängden av kortkedjiga fettsyror. I varje period gjordes också en kinetisk studie av hur tarminnehållets kemiska sammansättning såg ut före utfodring samt hur sammansättningen förändrades 2, 4, 8 och 12 timmar efter utfodring.
Utfodring med ensilage, hösilage eller hö gav inte några skillnader i kemisk eller mikrobiologisk sammansättning i varken tarminnehåll eller träck. Den kemiska sammansättningen i tjocktarmen förändrades inte heller från 0 till 12 h efter utfodring. Förändringar i grovtarmen som tex sänkt pH och sänkt ättiksyrahalt tillsammans med höjt innehåll av propionsyra, smörsyra och mjölksyra har tidigare rapporterats i samband med att man avsiktligt stört tarmfloran (tex genom snabba foderbyten eller stora mängder kraftfoder). Sådana förändringar i grovtarmen fanns inte i detta försök. Sammanfattningsvis kan man från denna studie konstatera att utfodring med hö, hösilage eller ensilage, som kommer från samma vall (och har en god hygienisk kvalitet), inte inverkar på hästars grovtarmsjäsning på olika sätt.
Det här projektet har fått anslag från Stiftelsen Svensk Hästforskning. Det här är en sammanfattning av projektet. På sidan www.hastforskning.se finns den populärvetenskapliga sammanfattningen av slutrapporten som forskarna skrivit. Projektet genomfördes år 2005.
Cecilia Müller, cecilia.muller@slu.se
Müller, C.E. 2007. Wrapped forages for horses. Avhandling nr 2007:44. Acta Universitatis Agriculturae Sueciae, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala. Länk till avhandlingens kappa: http://diss-epsilon.slu.se/archive/00001442/
Müller, C.E., von Rosen, D., Udén, P. 2008. Effect of forage conservation method on microbial flora and fermentation pattern in forage and in equine colon and faeces. Livestock Science 119, 116-128.
Müller, C.E. and Udén, P. 2007. Forage conservation methods – impact on forage composition and the equine hindgut. In: Applied equine nutrition and training – Equine Nutrition Conference 2007. Ed. A. Lindner. Arbeitsgruppe Pferd. Wageningen Academic Publishers. pp.219-225.
Müller, C.E. 2008. Wrapped forages for horses. In: Book of Abstracts of the 59th Annual Meeting of the European Association for Animal production. No. 14. Vilnius, Lithuania. Session 28, p.220.
Fridh, S. 2007. Lättlösliga kolhydrater i vallfoder och i hästens grovtarm. Examensarbete 245, Institutionen för husdjurens utfodring och vård, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala.
Ska vallen skördas som hö, hösilage eller ensilage till hästar?
(Foto: Cecilia Müller)