
Kan ett system med låg input vara lösningen för framtida mjölkproduktion?
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Kort om projektet
Projektet undersöker hur mjölkproduktion med låg och hög införsel av externa insatsvaror påverkar djurhälsa, djurvälfärd, lönsamhet och miljö i svenska besättningar, samt identifiera hinder och drivkrafter som mjölkproducenterna upplever kring användandet av egenproducerade och inköpta insatsvaror.
Foder står för den största delen av insatsvaror i mjölkproduktionen och det är därför motiverat att utforska möjligheterna att minska behovet av externa insatsvaror.
Större gårdar, högre effektivitet och ökad avkastning anses ofta vara vägen framåt för att stärka den svenska mjölksektorn. Ett produktionssystem med låg input syftar till att flytta fokus från att maximera produktionen genom hög användning av insatsvaror, till att minimera kostnaderna för externa insatsvaror och öka användningen av högkvalitativt grovfoder, egenodlat spannmål och proteingrödor, samt högt betesutnyttjande.
Låg input-system kan bidra till ökad självförsörjningsgrad och förbättrad hållbarhet inom svensk livsmedelsproduktion. Ett sådant system kan även ha positiva effekter på biologisk mångfald, djurhälsa och välfärd. Gårdar som minskar sitt beroende av externa resurser som konstgödsel och importerat foder kan bli mer motståndskraftiga mot globala kriser, som konflikter som påverkar tillgången på viktiga insatsvaror. På så sätt kan dessa gårdar vara bättre rustade att hantera osäkerheter i leveranskedjorna. Samtidigt kan mjölkproduktion med hög input ofta resultera i högre avkastning per ko, tack vare användningen av insatsvaror.
Referensgrupp
- Niels Andresen (Hushållningssällskapets intensivrådgivning i Skåne/SLU Centre for Organic Food and Farming)
- Johanna Karlsson (Växa)
- Camilla Mannich Uggla (KRAV)
- Rolf Spörndly (Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd)