En gris som står i en box. Gråa väggar och lite halm på golvet.
FORSKNINGSPROJEKT

Utvärdering av nya biprodukter från etanolframställning i foder till grisar

Uppdaterad: juli 2025

Översikt

Start: januari 2024 Slut: december 2026
Projektansvarig: Emma Ivarsson
Finansiär: Lantmännens forskningsstiftelse

Kort om projektet

Det finns ett stort värde i att kunna utnyttja restfraktioner från etanolframställning som foderråvara. För att kunna använda dessa i praktisk foderoptimering och utfodring till grisar behöver vi utvärdera fodervärdet, bland annat näringssammansättning och smältbarhet.

Inom grisproduktionen finns stora möjligheter att utnyttja sidoströmmar från industriella processer och använda dessa som foder och på så sätt förädla dem till livsmedel. Andelen biprodukter i svensk grisproduktion var år 2020 cirka 27 % av totala mängden foder (färskvikt) av vilka 39 % kom från etanolframställning. Biprodukter från etanolframställning är värdefulla foderråvaror, men i takt med att de industriella processerna förändras, behöver kunskapen om biprodukterna och dess fodervärde uppdateras.

Livsmedelsproduktionens miljöpåverkan har haft stort fokus det senaste decenniet, och alla sätt att minska negativ miljöpåverkan från både vegetabilie- och animalieproduktion är viktig. Ur ett hållbarhetsperspektiv finns även ett uttryckt behov av att utnyttja och öka användbarheten av biprodukter för att på så sätt kunna bidra till en mer cirkulär matproduktion och minska mängden importerade och dyra proteinråvaror i grisfoder.

Biprodukter som kommer att utvärderas i detta projekt är dels den fiberrika drank som produceras efter att vetegluten extraherats ur spannmålen som används för etanolframställning. Dessutom finns en osäkerhet kring kvaliteten på drank som framställts vid tillverkning av etanol från jordbruksprodukter och industriella livsmedelsbiprodukter. En annan intressant biprodukt där det finns en osäkerhet kring dess fodervärde är fiberfraktionen som blir kvar vid framställning av ärtprotein. För dessa biprodukter genereras information om dess näringssammansättning samt hur näringsämnena nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning.

Projektgrupp:

Johan Dicksved, professor, THV

Mikaela Lindberg, professor THV,

Kerstin Sigfridson, Lantmännen Lantbruk

Sebastian Hallberg, Lantmännen Biorefineries

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt