Fakta:
Tidigare framtidsplattformar
De fyra framtidsplattformarna ersätter från 2017 dessa forskningsprogram/plattformar:
SLU:s fyra framtidsplattformar integrerar olika vetenskapsområden och ökar samverkan mellan forskarna och olika samhällsintressen.
De fyra plattformarnas namn och vad de står för presenteras här och i bildspelet nedan:
Framtidsplattformarnas verksamhet kännetecknas av ett tvär- och mångvetenskapligt arbetssätt med framtidsperspektiv, i skärningspunkten mellan akademi och samhälle
Arbetet kommer att bedrivas fakultetsöverskridande och i samverkan med relevanta samhällsaktörer. Komplexa vetenskapliga frågor kan därför angripas på ett mångfasetterat sätt.
Verksamheten syftar till att:
SLU Future One Health är en strategisk forskningsplattform för stimulans av tvärvetenskaplig forskning, utbildning och samverkan för god hälsa och välfärd för djur och människor i hållbara ekosystem. Plattformen samlar aktörer, sprider viktig kunskap och genererar vetenskapligt underbyggda beslutsunderlag till olika samhällsaktörer. Läs mer om SLU Future One Health:s uppdrag, syfte och vision här.
Framtidens mat inriktar sig på svensk livsmedelsproduktion och livsmedel i vid bemärkelse. Plattformen omfattar både animalier och vegetabilier ur flera aspekter, såväl markanvändning och primärproduktion som förädling, konsumtion och restprodukter.
Framtidens skog inriktar sig på hållbart skogsbruk i vid bemärkelse. Plattformen omfattar såväl skogens och skogsbrukets betydelse för utveckling av en biobaserad ekonomi som klimatanpassning och de olika ekosystemtjänster skogarna erbjuder. Beslutsprocesser, där olika gruppers perspektiv på skogsbruk beaktas, finns också med i verksamheten.
Framtidens städer inriktar sig på den urbana människan och behovet av gröna miljöer med ett brett hållbarhetsperspektiv. Plattformen omfattar även de urbana försörjningssystemen och interaktionen med stadens omland.
De fyra framtidsplattformarna ersätter från 2017 dessa forskningsprogram/plattformar:
Niklas Nordquist, niklas.nordquist@slu.se, 018-67 22 28