Ur SLU:s kunskapsbank

Kenya: Biokol tillverkas i effektiva spisar

Senast ändrad: 09 juni 2016
förgasningsspisP1230782-240.jpg

När biokol* brukas ner i odlingsmark kan markens bördighet öka. Samtidigt lagras kolet långsiktigt in i marken vilket kan minska växthuseffekten.

Forskare från SLU, Lund och Kenya undersöker i ett tvärvetenskapligt projekt om och hur biokol i praktiken kan förbättra förhållandena på småjordbruk i Kenya.

Forskarna undersöker vilka växtrester, t.ex. tomma majskolvar och kokosnötsskal, som är lämpliga att tillverka biokol av.

De studerar också hur biokolproduktion kan kombineras med matlagning i förgasningsspisar i de kenyanska hushållen. Spisarna har visat sig vara snabbare och mer bränslesnåla och de orsakade mindre rök än traditionell vedeldning.

Intresset från lantbrukarna i projektet att testa den nya förbränningstekniken har varit stort. Inom kort kommer också de första resultaten från odlingsförsöken, där man har brukat ner lokalt producerad biokol.

Man förväntar sig både förbättrad markstruktur och näringsförsörjning, och därmed högre skörd.

* Biokol är organiskt material, t.ex. halm eller ved, som förbränts till kol under kontrollerade förhållanden.

Sidansvarig: nora.adelskold@slu.se