Rödlistade arter i Sverige 2020
Rödlistade arter i Sverige 2020 har tagits fram av SLU Artdatabanken tillsammans med 14 expertkommittéer. Det är den femte samlade rödlistan för Sveriges djur, svampar och växter.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Havsmiljön är utsatt för stora och snabba förändringar. I SLU Artdatabankens rödlista för 2020 finns totalt 470 arter som är starkt knutna till havsmiljön. Några av dessa är Östersjötumlare, ål, havsnejonöga och ejder. För mer än hälften av havets rödlistade arter råder kunskapsbrist.
Av de marina arter som finns med på listan för 2020 bedöms 173 vara hotade. Tjugo arter klassas som akut hotade, bland dem Östersjötumlaren och ål. Flertalet av arterna rödlistas på grund av att deras utbredningsområden minskat.
Bland de arter för vilka läget försämrats de senaste fem åren finns urtidsfisken havsnejonöga, ålgräs, torsk och flera arter av märlkräfta. Även många havslevande fåglar har det tufft och bland annat har strandskata, fiskmås, havstrut och kricka nu satts upp på rödlistan. Bland havsstrandväxterna klassas glasörten som nära hotad.
Men det finns också ljuspunkter. Situationen för utter och havsörn har till exempel förbättrats tack vare minskade utsläpp av miljögifter, och fiskarten sjurygg är inte längre rödlistad.
I Östersjön är det många samspelande faktorer som påverkar arternas tillstånd. Bland dessa kan nämnas övergödning, fiske, miljögifter och olika typer av fysisk påverkan eller störning av livsmiljöer.
Artdatabankens experter konstaterar också att vi vet mycket mindre om livsmiljöerna i havet än om miljöerna på land. Av de rödlistade arterna i havet är mer än hälften placerade i kategorin kunskapsbrist, vilket innebär att det saknas tillräcklig kunskap för att bedöma dessa arters status.
Text: Ann-Katrin Hallin.
Rödlistade arter i Sverige 2020 har tagits fram av SLU Artdatabanken tillsammans med 14 expertkommittéer. Det är den femte samlade rödlistan för Sveriges djur, svampar och växter.
Christina Halling, miljöanalysspecialist vid SLU Artdatabanken, biträdande koordinator för program Kust och hav inom SLU:s miljöanalys, samt naturtypsansvarig hav och marina miljöer vid SLU Artdatabanken. E-post: christina.halling@slu.se, telefon: 018-671210.
Jens Olsson, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
jens.olsson@slu.se, 010-478 41 44
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen