Ur SLU:s kunskapsbank

Oönskad mutation hos svenska mjölkgetter

Senast ändrad: 05 februari 2025
Getkid

Mjölkproteinet αS1-kasein är viktigt för getmjölkens ostutbyte. Mängden av proteinet regleras av genen CSN1S. Tidigare studier från Norge har visat att det skett en oönskad mutation i genen, som resulterat i en genvariant som kallas D. I en studie av mjölk från svenska getter fann vi att majoriteten av de analyserade proverna innehöll låga halter av proteinet och att detta var kopplat till en hög frekvens av den oönskade mutationen.

I Sverige, liksom i många andra länder, används getmjölk främst till olika sorters ostar som vanligtvis tillverkas hantverksmässigt av småskaliga producenter. Mjölkens proteinhalt är avgörande för ostutbytet och därmed även för företagets lönsamhet.

I studien analyserade vi mjölkprover från 75 svenska lantrasgetter för att undersöka samband mellan mjölkkvalitetsegenskaper, proteinprofil och genotyp i CSN1S-genen. D-varianten (D-allelen), som sedan tidigare är känd för att resultera i extremt låg halt av αS1-kasein, visade sig vara den vanligaste allelen hos getterna. Resultaten indikerar ett starkt samband mellan förekomst av D-allelen och låga nivåer av αS1-kasein i mjölken. A-allelen, som istället är kopplad till höga halter av αS1-kasein, saknades helt hos getter med låg halt αS1-kasein i sin mjölk. Resultaten är oroande eftersom genvarianten inte bara påverkar halten αS1-kasein negativt, utan även bidrar till låga halter totalprotein, högre pH och högre nivåer av fria fettsyror, vilket alla är negativa kvalitetsegenskaper hos mjölk som ska användas för osttillverkning.

Sambandet mellan mjölkens innehåll av αS1-kasein och mutationen i den undersökta genotypen visar på behovet av ett nationellt avelsprogram för svenska mjölkgetter, med syfte att minska den oönskade spridningen av D-allelen och öka lönsamheten för getostproducenterna.

 

Länk till artikeln

https://doi.org/10.3168/jds.2022-22857

Referens

Johansson M, Lundh Å, Johansson AM. 2023. Relation between αS1-casein, genotype, and quality traits of milk from Swedish dairy goats. Journal of Dairy Science 106 (8), 5582-5592.


Kontaktinformation

Anna Maria Johansson

Forskare FLK vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper, Kvantitativ genetik

Telefon: +4618672029
E-post: anna.johansson@slu.se