Kontaktinformation
Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (BVF), Enheten för bakteriologi och livsmedelssäkerhet
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Campylobacter är bakterier som kan orsaka allvarlig diarré, magsmärtor, feber och kräkningar hos människa. Bakterierna finns hos livsmedelsproducerande djur och framförallt kycklingkött är en vanlig källa till smitta. För att ringa in effektiva åtgärder som förhindrar att kycklingar drabbas har en djupanalys gjorts hos fyra svenska kycklingproducenter som levererat kycklingar med Campylobacter under en längre period.
Mellan 2017 och 2019 togs 626 prover från miljön såväl inne som utanför kycklingstallarna och Campylobacter isolerades från 133 av proven. Studien var unik eftersom åtgärder, såsom rengöring av dricksvattenledningar, flugsäkring, införandet av striktare hygienbarriärer genomfördes under pågående studie.
Biofilm (bakteriebeläggning) i dricksvattenledningar, transportlådor, föräldradjur, vattendammar och nötkreatur i närheten av stallarna identifierades som smittkällor vilka måste åtgärdas för att hindra överföring till kycklingarna. Studien visade mycket positiva resultat och de införda åtgärderna bidrog till en minskning av andelen kycklingflockar med Campylobacter från 15,4% 2016 till 4,6% 2019, vilket är den lägsta nivån på årsbasis någonsin i Sverige.
Studien visade att det finns olika reservoarer och vägar för överföring av Campylobacter till kyckling och varje producent måste vidta individuella åtgärder för att hindra att kycklingarna får Campylobacter.
https://doi.org/10.3390/pathogens9050363
Frosth S, Karlsson-Lindsjö O, Niazi A, Fernström LL, Hansson I. Identification of Transmission Routes of Campylobacter and On-Farm Measures to Reduce Campylobacter in Chicken. Pathogens. 2020;9(5):363.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen