Ur SLU:s kunskapsbank

Slaktkycklingar kan lida av värmestress

Senast ändrad: 16 december 2019

Slaktkycklingar växer snabbare och har större muskelmassa och bättre foderutnyttjande än vad värphöns har. Det finns dock en osäkerhet kring hur kvaliteten på bröstfiléerna hos slaktkycklingar påverkas av olika faktorer.

Vi har undersökt om värmestress hos slaktkycklingar kan påverka deras köttkvalitet. Vi studerade reaktionen på värmestress på gennivå och jämförde slaktkycklingar med kycklingar av värphönstyp (ca 45 dagars ålder).

Under två timmars tid studerades 32 värphöns- och 32 slaktkycklingar som antingen hölls vid normala förhållanden (21°C och 50 % relativ luftfuktighet) eller vid värmestress (35°C och 75 % relativ fuktighet). Efter experimentet avlivades fåglarna och prov togs av bröstmuskeln för att analysera genuttrycket. Detta ger ett mått på hur mycket RNA som finns från olika gener i muskeln.  

Värphönskycklingarnas kroppstemperatur steg med 0,3°C på grund av värmestress, medan slaktkycklingarnas temperatur steg 2,6°C. Det var en tydlig skillnad mellan grupperna också beträffande genuttryck. För mer än 2000 gener var responsen på värmestress kopplad till rastyp.

En närmare undersökning visade grupper av gener vars uttryck hos värphönskycklingar vid värmestress liknade det hos slaktkycklingar vid normaltemperaturen. Detta tyder på att slaktkycklingar kan uppleva värmestress vid lägre temperaturer än man tidigare trott. Köttkvalitén påverkades dock inte av den värmestress som undersöktes här.

Länkar till artiklarna

https://gsejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12711-017-0346-x
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00071668.2015.1124067

Referenser

Zahoor I, de Koning DJ, Hocking PM. 2017. Transcriptional profile of breast muscle in heat stressed layers is similar to that of broiler chickens at control temperature. Genetics Selection Evolution 49 10.1186/s12711-017-0346-x SEP 20 2017

Zahoor I, Mitchell MA, Hall S, Beard PM, Gous RM, De Koning DJ, Hocking PM. 2016. Predicted optimum ambient temperatures for broiler chickens to dissipate metabolic heat do not affect performance or improve breast muscle quality. British Poultry Science 57(1): 134–141