Mycket mat som har passerat bäst före-datum slängs, fastän den är ätbar. Kött som slängs i onödan innebär stor klimatpåverkan. I denna studie utmanade SLU-forskare datummärkningen för färsk kycklingfilé. Är kyckling ätbar efter ”sista förbrukningsdag”?
Hållbarhetstiden för livsmedel fastställs med marginal för att livsmedlet inte ska uppfattas som ”dåligt” av konsumenterna. Vissa produkter, t.ex. färsk kyckling, märks med sista förbrukningsdag vilket innebär att produkten inte ska ätas efter detta datum. För färsk kyckling är anledningen att det är ett känsligt livsmedel med snabb kvalitetsförsämring. Men hur väl stämmer sista förbrukningsdag med förändringar avseende kvalitet och ätbarhet för kycklingfilé?
Två olika tester genomfördes för att bedöma smak, lukt och textur hos kycklingfilé som tillagats vid sista förbrukningsdag samt efter ytterligare två respektive fyra dagar. Det ena testet gjordes med en tränad smakpanel och det andra med vanliga konsumenter. Kycklingfiléerna analyserades för halter av olika bakterier före tillagning.
Även om bakteriehalten i det råa köttet var hög redan vid sista förbrukningsdag, och ännu högre efter ytterligare några dagar, uppfattade varken konsumenterna eller smakpanelen någon skillnad i smak och doft mellan kycklingfiléer som tillagats vid sista förbrukningsdag jämfört med några dagar senare. Fler studier behövs dock för att avgöra vilken hållbarhetstid som är optimal för att undvika att fullt ätlig kycklingfilé kastas enbart på grund av att ett fastställt datum har passerats. Notera dock att kyckling kan innehålla smittämnen som t.ex. Campylobacter och att livsmedlet alltid ska genomstekas innan konsumtion.
Länk till artikeln
https://doi.org/10.3390/foods13132140
Referens
Söderqvist K, Peterson M, Johansson M, Olsson V, Boqvist S. 2024. A Microbiological and Sensory Evaluation of Modified Atmosphere-Packed (MAP) Chicken at Use-By Date and Beyond. Foods 13 (13):2140.