Kontaktinformation
Arja Helena Kautto
Universitetsadjunkt, adjungerad vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper; Enheten för bakteriologi och livsmedelssäkerhet
Telefon: +46703735145
E-post: arja.helena.kautto@slu.se
Enligt gällande regler ska kontroll av levande djur före slakt på kommersiella anläggningar ske fysiskt på plats. Detsamma gäller besiktning av slaktkroppar efter slakt. Hela 80 % av de svenska slaktanläggningarna slaktar dock inte varje dag, eller hela dagar, och har därmed inte ständig bemanning. Livsmedelsverkets kontrollpersonal åker därför till och från dessa orter varje slaktdag. Detta ger många timmar i bilen och logistisk sårbarhet på grund av till exempel dåliga väderförhållanden eller sjukdom. Kostnaderna belastar i slutänden konsumentpriserna. All körning ger också hög miljöpåverkan genom att bidra till de globala utsläppen.
SLU har tillsammans med Livsmedelsverket sedan 2019 arbetat med en modell för köttkontroll på distans. Denna skulle kunna innebära att levandedjursbesiktning och besiktning av slaktkroppar sker med hjälp av digital överföring av bilder och ljud istället för på plats i anläggningen. Målet är att med hjälp av den tekniska utvecklingen skapa flexibilitet inom EU för kontroll på distans i småskalig slakt och vilthantering.
Våra resultat visar att kontroll på distans inte äventyrar vare sig livsmedelssäkerhet, djurhälsa eller djurskydd. Variationen i besiktningsresultat var större mellan olika kontrollpersoner än mellan metoderna. Kontroll på distans ger positiva effekter på miljön, ekonomin och arbetsmiljön.
Om besiktning av levande djur: Remote ante mortem inspection – Possibilities for improved sustainability in low-capacity slaughter (slu.se)
Om besiktning av slaktkroppar: almqvist-v-et-al-20230502.pdf (slu.se)
Om projektet i sin helhet: https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/samarbeten-och-projekt/projekt2/kontroll-pa-distans
Kautto AH, Medin I, Almqvist V, Boqvist S, Vågsholm I. 2023. Remote ante mortem inspection – Possibilities for improved sustainability in low-capacity slaughter. Food Control 153, 109967.
Almqvist V, Berg C, Kautto AH, Hultgren J. 2023 Evaluating remote post-mortem veterinary meat inspections on pig carcasses using pre-recorded video material. Acta Veterinaria Scandinavica 65, 15.
Universitetsadjunkt, adjungerad vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper; Enheten för bakteriologi och livsmedelssäkerhet
Telefon: +46703735145
E-post: arja.helena.kautto@slu.se