Nyhet

Torkan avslöjar brister i livsmedelssystemets hållbarhet

Publicerad: 28 augusti 2018

Torkan har lett till extrema utmaningar för svenskt lantbruk. Framtida effekter kan minskas genom en utveckling mot socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbara system för produktion och konsumtion av livsmedel. Då krävs utveckling och forskning med systemfokus, tvärvetenskap och tät samverkan i hela livsmedelssystemet.

Effekterna av torkan ser ut att få allvarliga och långvariga konsekvenser för svenskt lantbruk, konsumenter och samhälle. Spannmålsskördarna är rekordlåga och djurproducenter har redan under sommaren rapporterat om foderbrist, utslaktning och likviditetsproblem. I ett hållbart livsmedelssystem med sunda ekonomiska ramar och möjlighet till långsiktiga strategier för t.ex. foderlagring skulle effekterna inte bli lika omfattande.

I ett sådant system måste fokus ligga på helhet och långsiktighet, inte ensidigt på en eller några få hållbarhetsaspekter. Såväl sociala, ekonomiska som miljömässiga aspekter måste kombineras på ett klokt sätt.

För att bidra till utveckling mot hållbar produktion och konsumtion av livsmedel behövs forskning som tar ett helhetsgrepp och som bedrivs i samverkan med lantbruksbransch och myndigheter. Vi måste också se till att forskningsresultaten verkligen når ut där de gör nytta.

Traditionellt arbetar vi inom forskningen inom ganska smala områden, men vi behöver bli bättre på att arbeta över ämnesgränserna med frågor som rör hela system. Nu behövs också initiativ från lärosäten och forskningsfinansiärer för fler tvärvetenskapliga och systemfokuserade utvecklings- och forskningsprojekt.

Politiker, myndigheter och näringsliv behöver målmedvetet och tydligt arbeta för konstruktiv och långsiktig samverkan i hela livsmedelssystemet, från produktion till konsumtion och från individ- och företagsnivå till samhällsnivå.