Ur SLU:s kunskapsbank

Kan gyltor förberedas för utmaningar senare i livet?

Senast ändrad: 29 juli 2024
Smågrisar

Grisar i dagens produktionssystem möter utmaningar redan tidigt i livet, särskilt vid avvänjningen då de flyttas från suggan till en ny miljö. Ofta blandas de då också med nya okända individer. Det är av stor vikt för en hållbar produktion att grisarna är anpassningsbara. Det gäller inte minst de gyltor som ska bli suggor som producerar nya smågrisar. Kan vi förbereda gyltorna för dessa utmaningar?

Målet med vår studie var att undersöka om gyltors beteenden och sociala interaktioner skiljer mellan avelslinjer och om dessa faktorer påverkas av sociala erfarenheter. I studien följdes grisar från födseln till tio veckors ålder. Gyltorna var av avelslinjerna svensk eller holländsk yorkshire. Hälften av gyltorna hade förutom sin egen box med modersuggan och syskonen även tillgång till grannboxen med dess sugga och smågrisar genom ett litet hål i boxväggen.

Resultaten visar att de gyltor som haft utökade sociala erfarenheter beteendemässigt påverkades mindre av avvänjningen. Gyltor av avelslinjen svensk yorkshire verkade reagera mer på sociala interaktioner, vilket pekar på att valet av ras har praktisk betydelse i grisproduktionen.

Studien bekräftar resultat från tidigare forskning där man sett positiva effekter av att tidigt socialisera smågrisar. Vi kan se att detta gäller även i de system vi använder i svensk grisproduktion, där suggorna inte är fixerade under smågrisperioden.

 

Länk till publikationen

https://doi.org/10.1080/09064702.2023.2245416

Referens

Hannius LMB, Keeling L, Ask-Gullstrand P, Verbeek E, Wallenbeck A. 2023. Effects of early social mixing and genetic line on female piglet activity, pen location and social interactions pre- and post-weaning under Swedish commercial pig production conditions. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A, Animal Science, 1–14.