Ur SLU:s kunskapsbank

Tarmflorans inverkan på grisars beteende

Senast ändrad: 05 september 2023
Liggande sugga med diande kultingar, foto.

En gynnsam tarmflora kan vara en nyckelfaktor för god välfärd vid grisuppfödning. Det finns en direkt kommunikation mellan tarmen och hjärnan, och data från människor och möss har visat att en störd tarmflora är en riskfaktor för att utveckla beteendestörningar och ångest. Vi har undersökt om dessa samband även finns hos grisar.

I en första studie fick grisar tillskott av laktobaciller under digivningen. Vi undersökte sedan hur grisarna reagerade på ett skrämmande ljud från aggressivt skällande hundar. Resultaten visade att grisar som inte fått tillskott av laktobaciller uppvisade ett mer vaksamt beteende jämfört med grisar som fått tillskott. Det tyder på att laktobaciller kan påverka grisars beteende.

I en andra studie undersöktes om det fanns kopplingar mellan tarmflora och svansbitning hos gris. Svansbitning är ett dysfunktionellt beteende som påverkar grisarnas välfärd negativt och som ger ekonomiska förluster för grisuppfödaren. Våra data visade att grisar involverade i svansbitning hade en förändrad tarmflora och lägre koncentration av korta fettsyror, dvs de mikrobiella metaboliter som kan fungera som budbärare mellan tarmen och hjärnan.

Resultaten från våra studier visar på kopplingar mellan tarmflora och beteende, vilket belyser vikten av en välmående tarmflora för god grisvälfärd.

Länkar till artiklarna

https://www.nature.com/articles/s41598-021-89560-2

https://www.nature.com/articles/s41598-021-99741-8

Referenser

Verbeek E, Dicksved J, Keeling L. 2021. Supplementation of Lactobacillus early in life alters attention bias to threat in piglets. Scientific Reports 11, 10130.

Verbeek E, Keeling L, Landberg R, Lindberg JE, Dicksved J. 2021. The gut microbiota and microbial metabolites are associated with tail biting in pigs. Scientific Reports 11, 20547.


Kontaktinformation

Else Verbeek

Forskare vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa; Avdelningen för etologi och djurskydd

Telefon: +4618671612
E-post: else.verbeek@slu.se