Ur SLU:s kunskapsbank

En lugn ko-kompis minskar andra kors rädsla

Senast ändrad: 03 juli 2023
Kor som äter ur hinkar på bete, foto.

Kor är generellt lugna och snälla djur, men de kan bli farliga att hantera om de är rädda. Rädsla påverkar även kornas välfärd negativt och minskar samtidigt produktiviteten. Syftet med denna studie var att se om en lugn ko kan minska rädslan hos andra kor som blivit skrämda.

Sex grupper med vardera tre mjölkkor testades en gång med en tränad ko-kompis som var lugn och en gång med en otränad ko-kompis som blev rädd. Ett paraply slogs upp medan korna åt foder ur varsin hink, och eventuell rädsla mättes genom att studera deras beteendereaktion, hjärtfrekvens och tiden det tog innan de vågade närma sig hinken och paraplyet igen. Våra resultat visar att de kor som hade sällskap av en lugn ko-kompis fick en mildare rädsloreaktion med lägre hjärtfrekvensökning.

Mer forskning behövs för att se om samma sak gäller i andra situationer, t.ex. när kor ska gå in i ett nytt stall. I praktiken skulle tränade kor kunna hjälpa till att lugna flocken i situationer där de vanligtvis blir rädda, t.ex. vid drivning till nya platser, veterinärbehandlingar, transport m.m. På så vis kan vi i framtiden potentiellt minska kors rädsla i skrämmande situationer, och därmed även risken för djurrelaterade arbetsolyckor, samtidigt som vi ökar djurvälfärd och produktivitet.

Länk till artikeln

https://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(22)00339-3/fulltext

Referens

Stenfelt J, Yngvesson J, Rorvang MV. 2021. A calm companion lowers fear in groups of dairy cows. Journal of Dairy Science, 105(8), 6923-6935. https://doi.org/10.3168/jds.2022-21796