Ur SLU:s kunskapsbank

Mjölkens fettsyror visar kons energistatus

Senast ändrad: 11 mars 2024
Mjölkning av ko i mjölkningsrobot, foto.

Kor som hamnar i djup negativ energibalans efter kalvning löper hög risk att drabbas av ämnesomsättningssjukdomar och försämrad fruktsamhet. Det är därför viktigt att man tidigt hittar dessa kor så att de kan få särskild tillsyn.

I en studie har vi visat att mjölkens fettsyrasammansättning speglar kons energibalans och den kan därigenom användas som markör.

Syftet med försöket var att undersöka om det går att identifiera kor med djup negativ energibalans genom att analysera mjölkens sammansättning. I försöket ingick 85 mjölkkor som följdes under de sex första veckorna efter kalvningen. Vi tog mjölkprover och blodprover var fjortonde dag.

Halten av de fyra dominerande fettsyrorna i mjölken bestämdes med infraröd spektroskopi. Resultaten visar att särskilt halten av fettsyran C18:1 cis 9 (oljesyra) i mjölken speglade kons energibalans betydligt bättre än de traditionella markörer som analyseras i blod. Oljesyra är en del av kons kroppsfett. När kon är i negativ energibalans och bryter ned kroppsfett stiger halten av oljesyra i mjölken.

Bland fördelarna med att analysera markörer i mjölk är att provtagningen går att automatisera och att den inte medför något obehag för korna.

Referens

Churakov M, Karlsson J, Edvardsson Rasmussen A, Holtenius K. 2021. Milk fatty acids as indicators of negative energy balance of dairy cows in early lactation. Animal 15, 100253, https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100253

Länk till artikeln

https://pub.epsilon.slu.se/24568