Ur SLU:s kunskapsbank

Kortare mjölkningstid – en fördel för alla

Senast ändrad: 26 juni 2024

Att hög effektivitet är eftersträvansvärt ur ett ekonomiskt perspektiv är självklart, men kan hög effektivitet även vara till nytta för kon? Svaret är ja!

Att mjölkflödet kommer under ett visst tröskelvärde är ett tecken på att mjölkningen är klar och att mjölkningsmaskinen bör tas av. Det finns en uppfattning att denna avtagningsnivå bör vara så låg som möjligt, för att tömma juvret så mycket som möjligt och maximera mängden mjölk som lantbrukaren kan sälja. Ny forskning visar att detta inte är sant.

Forskningsnyhet från SLU,
publicerad mars 2018

I den här studien testades tre olika avtagningsnivåer i ett automatiskt mjölkningssystem och effekterna av detta på mjölkmängd, mjölksammansättning och mjölkningstid. Den högsta avtagningsnivån (0,48 kg/min) visade sig minska mjölkningstiden med en minut jämfört med den lägsta avtagningsnivån (0,06 kg/min), utan att den totala mjölkmängden minskade. Det var ingen skillnad i hur väl juvret tömdes mellan de olika behandlingarna. Mjölksammansättningen var också opåverkad, förutom att den högre avtagningsnivån gav en minskning av halten fria fettsyror. Även detta är positivt eftersom fria fettsyror kan ge upphov till smakfel på mjölken.

När mjölkningstiden kortas med en minut per mjölkning kan mycket tid sparas, vilket både ökar effektiviteten i systemet som helhet och minskar väntetiden för korna.

Länk till publikationen

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030217305659?via%3Dihub

Referens

Krawczel P, Ferneborg S, Wiking L, Dalsgaard TK, Gregersen S, Black R, Larsen T, Agenas S, Svennersten-Sjaunja K, Ternman E. 2017. Milking time and risk of over-milking can be decreased with early teat cup removal based on udder quarter milk flow without loss in milk yield. Journal of Dairy Science 100 (8):6640-6647; 10.3168/jds.2016-12312 AUG 2017