Kontaktinformation
Helena Gidlund, Forskare
Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap (NJV), Enheten för husdjursskötsel
Rödklöverns andel i en blandvall ökar ofta till andra skörden, inte minst i ekologisk vallodling. En hög andel rödklöver i ensilaget nämns som ett sätt att minska behovet av dyrt proteinfoder till mjölkkor.
Vallensilage med 30 eller 70 % inblandning av rödklöver utfodrades till 32 mjölkkor vid Röbäcksdalens forskningsladugård i Umeå. Korna fick också kraftfoder med fyra olika råproteinhalter, som nåddes genom att ensilerat korn ersattes av en ökande mängd rapsexpeller.
Större andel rödklöverensilage i foderstaten gav ingen ökning av foderkonsumtion eller mjölkavkastning. En större andel rapsexpeller hade å andra sidan positiv inverkan på båda faktorerna. Det högre intaget av råprotein via extra rödklöver resulterade inte i mer mjölkprotein, men däremot i högre mjölkurea och lägre kväveeffektivitet.
Forskningsnyhet från SLU,
publicerad augusti 2017
Från denna studie drar vi slutsatsen att extra rödklöver i foderstaten inte minskar behovet av proteinfoder. Samtidigt bör det poängteras att korna gav lika mycket mjölk oavsett andel rödklöverensilage i foderstaten.
Projektet finansierades av SLU Ekoforsk.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871141317300173
Gidlund H, Hetta M, Huhtanen P. 2017. Milk production and methane emissions from dairy cows fed a low or high proportion of red clover silage and an incremental level of rapeseed expeller. Livestock Science 197, 73-81.
Helena Gidlund, Forskare
Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap (NJV), Enheten för husdjursskötsel