Kontaktinformation
Institutionen för molekylära vetenskaper, Matens strukturer och egenskaper
Den första mjölkningsroboten i Sverige installerades 1998 och idag används robotmjölkning (AMS) på ca 30 % av gårdarna. AMS medför stora arbetsbesparingar men också förändringar i mjölkråvaran. Vi vet att celltalet ökar, men det saknas kunskap om effekterna på mjölkråvarans sammansättning i övrigt.
I en jämförelse mellan gårdar med vanliga mjölkmaskiner respektive AMS analyserades tankmjölk från ett 50-tal leverantörer med respektive system. Mjölken från AMS-gårdarna hade lägre fett-, protein- och kaseinhalt, högre celltal och högre pH. Andelen fria fettsyror i mjölken skiljde inte mellan mjölkningssystemen.
Forskningsnyhet från SLU,
publicerad augusti 2017
Aktiviteten hos plasmin, mjölkens eget kaseinnedbrytande enzym, var lägre i mjölken från AMS-gårdar, medan aktiviteten av proteinnedbrytande enzymer från bakterier och somatiska celler var högre.
Sammanfattningsvis visar studien att mjölkningssystemet påverkar tankmjölkens sammansättning och aktiviteten hos mjölkens proteinnedbrytande enzymer. Detta kan i sin tur ha betydelse för mjölkprodukternas kvalitet.
Studien finansierades av SLU-Mat.
https://doi.org/10.1017/S0022029917000140
Johansson M, Lundh Å, de Vries R, Svennersten Sjaunja K. 2017. Does milking system influence composition and enzymatic activity of bulk milk? Journal of Dairy Research 84,154-158.