Ur SLU:s kunskapsbank

Restprodukter i foderstaten ökar hållbarheten

Senast ändrad: 04 april 2024
Kofoder, foto.

Både i Sverige och globalt utfodras våra lantbruksdjur med en stor andel restprodukter från produktionen av livsmedel och bioenergi. Ändå används nästan 60 % av jordbruksmarken globalt för direkt produktion av djurfoder, antingen som grödor eller i form av betesmark. Jordbruket står för drygt 20 % av de totala nettoutsläppen av växthusgaser från människans aktiviteter. Det är viktigt att på olika sätt försöka minska dessa utsläpp.

Vi har i en studie jämfört hur olika sammansatta kraftfoder till mjölkkor påverkar miljön och klimatet. Beräkningarna baserades på kraftfoder som utfodrats i ett försök i SLU:s mjölkkostall vid Lövsta lantbruksforskning. Ett kontrollfoder baserat på soja och spannmål jämfördes med tre olika kraftfoder baserade på restprodukter, främst betfiber, drank och rapsmjöl. Miljöpåverkan från odling och framställning av kraftfodren utvärderades med hjälp av livscykelanalys.

Resultaten visade att kraftfodren baserade på restprodukter krävde mindre åkermark (−35 %), gav minskat koldioxidavtryck (−20 %) och sänkt risk för övergödning (−20 %) jämfört med kontrollfodret. Energiåtgången vid framställningen var högre i kraftfodren baserade på restprodukter (+30 %), på grund av behovet av att torka våta fodermedel. Om torkning inte behövdes, eller om en stor del förnybara energikällor kunde användas, skulle fördelarna med att använda restprodukter öka ännu mer. Foderkostnaden per kg energikorrigerad mjölk skilde sig inte åt mellan fodren, vilket också är fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Länk till artikeln

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09064702.2021.1976265

Referens

Lindberg M, Henriksson M, Bååth Jacobsson S, Berglund Lundberg M. 2021. Byproduct-based concentrates in Swedish dairy cow diets – evaluation of environmental impact and feed costs, Acta Agriculturae Scandinavica, Section A — Animal Science, DOI: 10.1080/09064702.2021.1976265.