Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Foderstater med en hög andel vallfoder till mjölkkor resulterar ofta i dåligt kväveutnyttjande. Ett högre innehåll av socker i grödan skulle teoretiskt kunna förbättra situationen. Våmmikroberna får bättre förutsättningar att arbeta effektivt när de får mer tillgång till lättillgänglig energi.
Vi har undersökt effekterna av att utfodra gräs med högt sockerinnehåll till mjölkkor. I försöket jämfördes ensilage av två sorters engelskt rajgräs, varav den ena förädlats för att ge ett högre sockerinnehåll. I studierna gjordes också simuleringar med hjälp av fodervärderingssystemet NORFOR®.
Forskningsnyhet från SLU,
publicerad mars 2018
Skillnaderna i sockerinnehåll mellan de båda rajgrässorterna blev mindre än förväntat. Dessutom förbrukades en hel del socker i ensileringsprocessen. Skillnaden mellan sorterna var i genomsnitt mindre än skillnaden mellan skördar, där förstaskörden hade betydligt högre sockerinnehåll än de senare skördarna. Därför förstärkte vi i en del fall skillnaderna genom att blanda strösocker i försöksensilaget. Effekterna av mera socker på foderintag och mjölkproduktion var emellertid små, men vi såg en svag effekt på kväveutnyttjandet.
Beräkningar med NORFOR visade att våmbelastningstalet, som är en viktig parameter, låg under högsta tillåtna värde för alla sockernivåer. Det stämde också med pH-värdena i våmmen som vid alla mätningar låg över 5,8, vilket anses vara lägsta gräns för en väl fungerande våm.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030217307324
Bertilsson, J., Åkerlind, M. and Eriksson, T. 2017. Effects of high-sugar ryegrass/red clover silage diets on intake, production, digestibility, and N utilization in dairy cows, as measured in vivo and predicted by the NorFor model. J. Dairy Sci. 100:7990-8003. https:doi.org/10.3168/jds.2017-12874