Tillsatsmedel till ensilage ger potential för högre mjölkproduktion

Tillsatsmedel ger en effektivare förjäsning, minskar nedbrytningen av protein under ensileringen samt motverkar varmgång i ensilaget under utfodringsperioden. Resultatet blir förbättrat foderutnyttjande och produktion hos mjölkkor. En bred genomgång har gjorts av vad vi vet om tillsatsmedlens verkan och vilka egenskaper som är önskvärda hos framtida tillsatsmedel.
De biologiska medlen (inokulanter) innehåller olika typer av mjölksyrabakterier; de homofermentativa mjölksyrabakterierna bildar främst mjölksyra som sänker pH och därmed motverkar klostridietillväxt i ensilaget, medan de heterofermentativa bakterierna förjäser socker till ättiksyra och mjölksyra och omvandlar mjölksyra till ättiksyra.
Forskningsnyhet från SLU, publicerad i september 2018
Ättiksyran hämmar tillväxt av jästsvamp, som annars initierar varmgång i ensilaget vid utfodringen. Kemiska preparat som innehåller natriumbensoat, kaliumsorbat, propionsyra eller ättiksyra ger en direkt hämmande effekt på jäst- och mögelsvampar.
För att få en bred verkan mot både feljäsning och varmgång används kombinationer av olika ingredienser. Exempelvis kan myrsyra, sorbinsyra eller nitrit blandas in i de kemiska tillsatsmedlen för att motverka tillväxt av klostridier i ensilaget.
Tillsats av fibernedbrytande enzymer (cellulas och hemicellulas) i inokulanterna ger mer socker till mjölksyrabakterierna, vilket förbättrar fermenteringen av grödor med låg sockerhalt.
Det behövs mer kunskap om mekanismerna bakom tillsatsmedlens effekt på kornas konsumtion och mjölkproduktion. Ett exempel är olika enzymers effekt på ensilagets fibersmältbarhet. Vissa Lactobacillus buchneri-bakterier bildar enzymer som bryter ner ferulat-esterbindningar i växtens cellväggar, vilket kan förbättra fibersmältbarheten.
De senaste åren har proteaser undersökts som tillsatsmedel till majsensilage för att öka nedbrytningen av stärkelse i vommen hos idisslare. Allteftersom vi får mer kunskap kring symbiosen mellan kon och hennes mikroorganismer i vommen, uppstår nya möjligheter för tillsatsmedel för att förbättra ensilagets foderkvalitet.
Länk till artikeln
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030218303229?via%3Dihub
Referens
Muck RE, Nadeau EMG, McAllister TA, Contreras-Govea FE, Santos MC, Kung Jr L. 2018. Silage review: Recent advances and future uses of silage additives. J. Dairy Sci. 101: 3980-4000. https://doi.org/10.3168/jds.2017-13839