Ur SLU:s kunskapsbank

Vitaminstatus i mjölkbesättningar med hög eller låg kalvdödlighet

Senast ändrad: 28 november 2019

En tidigare svensk studie om kalvdödlighet i stora mjölkkobesättningar visade att låga koncentrationer av vitamin E (alfatokoferol) och vitamin A (betakaroten) var vanligare i besättningar med hög kalvdödlighet. Mot bakgrund av det gjordes denna uppföljande studie för att analysera vitaminstatus närmare.

I studien undersöktes vitaminnivåerna i foder samt i råmjölk och blod från kor och kalvar i låg- och högdödlighetsbesättningar. Nitton mjölkbesättningar med minst 120 kor besöktes tre till fem gånger. Gårdarna var belägna i Skaraborg, Halland och Skåne. Förutom de prover som togs användes även enkätsvar i studien.

Forskningsnyhet från SLU, publicerad i juni 2018

Resultaten visar att mer än 20 % majsensilage i foderstaten är en riskfaktor för låga nivåer av vitamin A. Vidare visades att kalvar i högdödlighetsbesättningar som fått för lite råmjölk hade ökad risk att ha låga nivåer av vitamin E. I besättningar som utfodrar med s.k. övergångsmjölk i mer än tre dagar hade kalvarna högre nivåer av vitamin E.

Författarna rekommenderar att koncentrationen av vitamin E undersöks hos kalvarna i besättningar med hög dödlighet.

Länk till artikeln

http://rdcu.be/F30T

Referens

Torsein M, Lindberg A, Svensson C, Jensen SK, Berg C, Waller KP. 2018. alpha-Tocopherol and beta-carotene concentrations in feed, colostrum, cow and calf serum in Swedish dairy herds with high or low calf mortality. Acta Veterinaria Scandinavica 60 10.1186/s13028-018-0361-0 FEB 1 2018

Kontakt

Lotta Berg
Professor vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa, avdelningen för miljö, omsorg och djurhälsa
Telefon: 0511-671 07, 070-297 71 07
E-post: lotta.berg@slu.se


Kontaktinformation

Lotta Berg, Professor
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Husdjurens miljö och hälsa
lotta.berg@slu.se, +4651167107, +46702977107