Ur SLU:s kunskapsbank

Vanligt med läkemedelsresistens hos spolmask på svenska stuterier

Senast ändrad: 23 januari 2025
En sto och ett föl. Foto

Det finns en etablerad resistens hos hästens spolmask mot fenbendazol som är det vanligaste läkemedlet i Sverige. Detta enligt en ny SLU-studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Veterinary Parasitology. Resultaten oroar forskare givet att parasiten kan orsaka livshotande skador på föl.

Spolmasken är en parasit som primärt drabbar föl och unga hästar, då dessa saknar den motståndskraft mot parasiten som den vuxna individen utvecklat. I de flesta fall orsakar spolmasken inga eller milda symptom, så som viktminskning, hosta och näsflöde, men en stor parasitbörda kan orsaka allvarlig förstoppning i fölets tunntarm, med tveksam prognos för dess överlevnad. Rekommendationen för behandling av föl i Sverige är att avmaska samtliga föl mot spolmask vid 8-10 och 16-18 veckors ålder.

Historiskt sett har flera grupper av avmaskningsmedel varit möjliga behandlingsalternativ, men sedan början på 2000-talet har en utbredd resistens utvecklats mot medel inom läkemedelsgruppen makrocykliska laktoner.

Rekommendation är numera att använda andra läkemedelsgrupper för behandling av spolmask, så som pyrantel och fenbendazol, men även här finns dokumenterad resistens de senaste åren. Denna globala och successivt tilltagande problematik med utveckling av multiresistens hos hästens spolmask mot våra idag tillgängliga avmaskningsmedel utgör ett reellt hot mot fölens hälsa.

I syfte att undersöka det aktuella resistensläget i Sverige mot det idag främst använda avmaskningsmedlet för behandling av spolmask, fenbendazol, undersöktes effekten av detta läkemedel på 11 svenska gårdar med totalt 92 föl under ett års ålder. Resistens mot fenbendazol påvisades på fyra gårdar, med en effekt på mellan 45-96 procent.

Det förekom en statistiskt säkerställd ökad risk för resistenta spolmaskar på gårdar med fler än 40 fölningar per år. Dessutom var det vanligare att stora gårdar avmaskade sina föl oftare än de nationellt rekommenderade två behandlingstillfällena. Anmärkningsvärt var att endast en av de studerade gårdarna avmaskade enligt de nationella rekommendationerna, och sex av gårdarna avmaskade sina föl tre eller fler gånger under fölens första levnadsår.

Sammanfattningsvis visar studien på förekomst av etablerad resistens hos hästens spolmask mot fenbendazol. Resultaten från denna studie är mycket oroväckande, givet de allvarliga skador som parasiten kan orsaka. Trots att flera gårdar i studien uttryckte en oro över avmaskningsmedelsresistens, var det endast fyra av gårdarna som regelbundet kontrollerade läkemedelseffekten vid avmaskning av sina föl.

Länk till artikeln

Occurrence of fenbendazole resistance in Parascaris spp. on breeding farms in Sweden

Referens

Martin, F, Halvarsson P, Hedberg Alm, Y, Tydén E. Occurrence of fenbendazole resistance in Parascaris spp. on breeding farms in Sweden. Vet Parasitol. 2024; 110272.


Kontaktinformation

Ylva Hedberg Alm

Klinikveterinär vid Universitetsdjursjukhuset; hästkliniken

Telefon: +4618672950
E-post: ylva.hedberg.alm@slu.se