Ur SLU:s kunskapsbank

Rörelseasymmetrier hos unga travhästar

Senast ändrad: 27 december 2021
Travhästar

Att avgöra om en häst är halt eller inte kan vara svårt. Utvärdering av travhästars rörelsemönster är extra utmanande då hästarna rör sig i hög hastighet och vårt synsinne har svårt att uppfatta rörelserna korrekt. Svårigheter vid hältutredningar har lett till att objektiva digitala mätningar av hästars rörelsemönster används allt mer. För att förstå resultaten av sådana mätningar behövs kunskap om vilka avvikelser i rörelsemönstret som är normal variation och vilka som kan kopplas till smärta.

Syftet med den här studien var att undersöka hur ofta avvikelser i rörelsemönstret, så kallade asymmetrier, förekommer och hur stora de är hos friska djur. I studien undersöktes 103 unga travhästar som precis hade påbörjat sin träning och som ansågs friska av sin tränare. Rörelseanalyser genomfördes med ett sensorbaserat system när hästarna travades för hand och/eller kördes med sulky.

Majoriteten av hästarna rörde sig asymmetriskt (92 %) men graden av asymmetri varierade och de flesta hade låggradiga asymmetrier. Hos 20 % av hästarna bytte asymmetrierna sida dvs. orsakades av ett annat ben, när de travades för hand jämfört med när de kördes.

Studien visar inte om asymmetrierna är orsakade av smärta eller om de representerar en medfödd sidighet. Genom att fortsätta följa hästarna över tid kommer forskarna kunna se hur rörelsemönstret utvecklas och hur asymmetrier hos unga hästar är kopplade till framtida prestationer och eventuella skador.

Studien utfördes i samarbete med Norges miljö- och biovetenskapliga universitet och finansierades av Stiftelsen Hästforskning.

Länk till publikationen

https://doi.org/10.1111/evj.13302

Referens

A.S. Kallerud, C.T. Fjordbakk, E.H.S. Hendrickson, E. Persson-Sjodin, M. Hammarberg, M. Rhodin, E. Hernlund. (2020) Objectively measured movement asymmetry in yearling Standardbred trotters. Equine Veterinary Journal, DOI:10.1111/evj.13302.


Kontaktinformation

Marie Rhodin
Forskare, Universitetslektor vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB); Avdelningen för anatomi och fysiologi samt Avdelningen för hippologi
Telefon: 018-672194
E-post: marie.rhodin@slu.se