Ur SLU:s kunskapsbank

Ny metod för att mäta CRP hos hund

Senast ändrad: 08 november 2021

Vid inflammatoriska sjukdomar ökar koncentrationen av C-reaktivt protein (CRP) i blodet hos både människor och hundar. CRP kallas ibland för "snabbsänka" och testet har länge använts av läkare för att diagnostisera inflammatoriska sjukdomar hos människa.

På senare år har analys av CRP börjat utföras även inom veterinärmedicinen. Genom att ta ett enkelt blodprov kan veterinären få information om huruvida en hund har en inflammatorisk sjukdom eller inte, samt en uppfattning om hur omfattande inflammationen är.

För att analysera CRP hos hund har man tidigare ofta använt sig av metoder som är utvecklade för människa. Problemet är att hundens och människans CRP inte är identiska och att ett test för människa därför inte fungerar optimalt på hund. I detta forskningsprojekt har ett nytt test för att mäta CRP tagits fram. Metoden är speciellt utvecklad för hund och den är helt automatiserad, vilket möjliggör snabba och tillförlitliga mätningar av CRP hos sjuka hundar.

Länk till artikeln

https://doi.org/10.1111/vcp.12150

Referens

Hillström A, Hagman R, Tvedten H, Kjelgaard-Hansen M. Validation of commercially available automated canine-specific immunoturbidimetric method for measuring canine C-reactive protein. Vet Clin Pathol 2014.


Kontaktinformation