Nyhet

Vattentemperatur, en nyckelfaktor för fiskens tarmflora och tillväxt

Publicerad: 28 augusti 2018

All fisk är växelvarm, det vill säga den har samma kroppstemperatur som omgivande vatten. Vilken kroppstemperatur en fisk har är viktigt eftersom alla kemiska processer går snabbare vid högre temperatur, inklusive tillväxt.

Kallvattensfisk som regnbåge, den vanligaste odlade fisken i Sverige, tycks ha en optimal tillväxttemperatur runt 16ºC och i denna studie ställde vi oss två frågor.

Forskningsnyhet från SLU, publicerad i september 2018

För det första: påverkas tarmfloran av temperaturer i ytterkant av regnbågens normala temperaturspann, och svaret var ja. Tarmfloran förändras kraftigt mellan 11 och 18ºC vilket kan förklara varför fisken inte växte bättre vid 18 än vid 11ºC, trots den högre temperaturen.

För det andra: påverkas fiskens möjlighet att tillgodogöra sig levande jäst som proteinkälla av temperaturen, och svaret var nej. Oavsett temperatur kunde jästprotein ersätta 40 % av proteinet från fiskmjöl, och levande jäst återfanns i tarmen i samma grad oavsett temperatur.

Länk till artikeln

https://doi.org/10.1111/jam.13738

Referens

Huyben D, Sun L, Moccia R, Kiessling A, Dicksved J, Lundh T. 2018. Dietary live yeast and increased water temperature influence the gut microbiota of rainbow trout, Journal of Applied Microbiology 124 (6):1377-1392; 10.1111/jam.13738 JUN 2018