Kontaktinformation
Josefin Sundin, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
josefin.sundin@slu.se, 010-478 42 24
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Institutionen för akvatiska resursers verksamhet täcker hela kedjan från datainsamling och analys till forskning, rådgivning och utbildning. Det ger oss unika möjligheter att ta fram tillämpbar kunskap om hur vi nyttjar resurserna i våra hav och sötvatten på ett sätt som är långsiktigt hållbart.
Rekrytering och produktion av den europeiska ålen (Anguilla anguilla (L.)) har minskat under många år, för Sveriges del kanske sedan 1800-talets slut.
I ett europeiskt perspektiv har insteget av glasål, från det förmodade lekområdet i Sargassohavet, minskat mycket drastiskt sedan slutet av 1970-talet. Minskningen uppskattas till mer än 95 % om man jämför med de stora mängder glasål som drev in mot Europas kuster så sent som på 1970-talet. Ålen är numera rödlistad av IUCN som Akut hotad (CR).
Den drastiska minskningen har resulterat i ett mindre bestånd av uppväxande gulål och därmed har givetvis också lekvandringen av blankål minskat. Som en effekt av det minskade beståndet har även fångsten av ål i fisket minskat. Då ålen i våra vatten växer förhållandevis långsamt och är gammal när könsmognaden påbörjas, så slår en förändring i rekrytering inte igenom i lekvandringen förrän efter 10-20 år.
Josefin Sundin, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
josefin.sundin@slu.se, 010-478 42 24
Assessment of the eel stock in Sweden, spring 2021
Ålen – en välkänd doldis (webbsida på Sveriges vattenmiljö)
The IUCN Red List of Threatened Species (länk till webbplats för International Union for Conservation of Nature)
Samlad fakta om ål (länk till webbplats på Havs- och vattenmyndigheten)