Kontaktinformation
Ann-Britt Florin, avdelningschef
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
ann-britt.florin@slu.se, 010-478 41 22
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Institutionen för akvatiska resursers verksamhet täcker hela kedjan från datainsamling och analys till forskning, rådgivning och utbildning. Det ger oss unika möjligheter att ta fram tillämpbar kunskap om hur vi nyttjar resurserna i våra hav och sötvatten på ett sätt som är långsiktigt hållbart.
2011 infördes ett fiskefritt område i Söderhamns skärgård runt ön Storjungfrun, utsjögrundet Storgrundet, och kring öarna Tupparna samt Kalvhararna i syfte att stärka beståndet av havslekande sik. Den havslekande siken har under senare år minskat drastiskt från mitten av 1990-talet och framåt. Även beståndsstruktur och individtillväxt har förändrats på vissa platser så att både medelålder och tillväxt har sjunkit över tiden.
![]() |
|
Karta över fredningsområdet Storjungfrun-Kalvhararna. Det streckade området utgör fredningsområde för sik under dess lekperiod 15 oktober – 30 november. Området utgörs av Fiskeområdet Södra Bottenhavet, vilket inkluderar hela Gävleborgs län (dvs. kommunerna Nordanstig, Hudiksvall, Söderhamn och Gävle) samt kommunerna Älvkarleby och Tierp i Upplands län och sträcker sig österut till 4 nautiska mil från baslinjen. Den markerade rutan utgör det fiskefria kärnområdet vid Storjungfrun, Storgrundet, Tupparna och delar av Kalvhararna.
Ett lämpligt fiskefritt område för att gynna den havslekande siken bör ha fungerande lek, vara tillräckligt stort och omfatta lämpliga miljöer för alla livsstadier av sik. Baserat på dessa kriterier planerades och infördes fredningsområdet. En utvärdering av sikbeståndets status genomfördes och rapporterades 2016. Årliga provfisken utfördes med nät under sikens lekperiod (okt-nov) och med yngelnot under senvår i möjliga uppväxtområden. Resultaten visade att beståndet av vuxen sik har ökat signifikant i det fiskefria området jämfört med referensområdet i Galtfjärden i Uppsala län. Effekterna av enbart lekfredning var inte lika tydliga att döma av utvecklingen av fångsterna i provfisket i Gävlebukten. Däremot visar yrkesfiskets fångster av sik (per ansträngning) en positiv utveckling i Bottenhavet efter fredningens införande och denna är sannolikt en effekt av lektidsfredningen. Även öringen föreföll gynnas av det fiskefria området genom att provfiskefångsterna ökade markant under uppföljningsperioden. Förutom fisket så kan siken påverkas av storskaliga miljöförändringar liksom effekter av säl och skarv. Uttaget av sik från säl och skarv uppskattades och visade sig vara i samma omfattning som fisket, men var fördelat jämnt mellan fredningsområdet och referensområdet och var inte orsaken till den uppskattade fredningseffekten.
Lämpligt lek- och uppväxtområde för havslekande sik vid Storjungfrun.
Foto: Anna Lingman.
Om du vill veta mer:
Utvärdering av det fiskefria området vid Storjungfrun-Kalvhararna 2016
Aqua reports 2016:20 Ekologiska effekter av fiskefria områden i Sveriges kust- och havsområden
Ann-Britt Florin, avdelningschef
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
ann-britt.florin@slu.se, 010-478 41 22
Prefekt: Noél Holmgren, 010-478 40 93
Ställföreträdande prefekt: Joakim Hjelm, 010-478 40 64
Kommunikatör: Sofia Bureborn, 010-478 42 15
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen