Kontaktinformation
Lennart Edsman, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
lennart.edsman@slu.se, 010-478 42 26
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Institutionen för akvatiska resursers verksamhet täcker hela kedjan från datainsamling och analys till forskning, rådgivning och utbildning. Det ger oss unika möjligheter att ta fram tillämpbar kunskap om hur vi nyttjar resurserna i våra hav och sötvatten på ett sätt som är långsiktigt hållbart.
Intresserad av att odla flodkräfta? Kräftodlingens ABC är ett utbildningspaket och innehåller en handbok, information om flodkräftor, kräftpest samt om stöd och bidrag, samt en film som finns fritt tillgänglig på Youtube.
Det finns flera goda skäl till att odla flodkräfta. Eftersom flodkräftan är en akut hotad art, främst på grund av illegal spridning av pestbärande signalkräftor, finns det ett stort behov av utsättningsmaterial.
Forskningen visar att ett försiktigt kräftfiske och småskalig odling gynnar flodkräfta eftersom det skapar incitament lokalt att skydda vattnen mot pestbärande signalkräfta. Läs mr om detta i Crayfish News nr. 39 (pdf på engelska, 2017)och i artikeln Exploitation is a prerequisite for conservation of Astacus Astacus (2004)
Flodkräftan betingar ett pris på upp till 1200 kronor/kilo i fiskaffären och säljer man den för utsättningsändamål får man flera tusen kronor per kilo.
Signalkräftan sedan 2016 klassas som en invasiv* art i EU. Signalkräfta får därför inte längre odlas i Sverige.
Målet med detta utbildningspaket är att fler ska odla flodkräftor, lyckas i sin odling och få bra lönsamhet. Handboken vänder sig till alla som är intresserade av att odla flodkräfta mer kommersiellt, som vill sätta ut flodkräfta i småvatten och dammar samt till alla som har flodkräftor i sina vatten och vill ha mer kunskap.
Utbildningspaketet är framtaget med stöd av Jordbruksverket för åtgärder med koppling till Handlingsplan för utveckling av svenskt vattenbruk och kan beställas från din länsstyrelse.
* En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde och som sprider sig av egen kraft. Den utgör ett hot mot djur, natur, människor eller ekonomi.
Lennart Edsman, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
lennart.edsman@slu.se, 010-478 42 26
"Bekräfta dina vatten" är en populärt skriven, vetenskapligt grundad bok om kräftförvaltning och kräftbiologi. Kräfthandboken har producerats av Sveriges Fiskevattenägareförbund i samverkan med SLU:s kräftforskare. Beställ "Bekräfta dina vatten" från Sveriges Fiskevattenägareförbund >>
Prefekt: Noél Holmgren, 010-478 40 93
Ställföreträdande prefekt: Joakim Hjelm, 010-478 40 64
Kommunikatör: Sofia Bureborn, 010-478 42 15
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen