Kontaktinformation
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), HBIO, Patologi och immunologi
Serglycin är en proteoglykan (bär negativt laddade ogrenade sockerkedjor) som normalt uttrycks av många olika immunceller, exempelvis mastceller och makrofager. Serglycin har ingen “aktivitet”, men bidrar genom sin negativa laddning till upplagring av proteaser intracellulärt och fungerar extracellulärt som en "bärarmolekyl" för reaktiva positivt laddade ämnen. Serglycin uttrycks också hos många cancerformer, där en tydlig koppling mellan ett högt uttryck av serglycin och ökad aggressivitet har påvisats.
Genom studier av serglycin-defekta möss i en ortotop juvercancermodell upptäckte vi att serglycin är essentiellt för metastasering, ffa vid extravasering av tumörceller till lungan. Med detta fynd och den i människa påvisade prognoskorrelationen som utgångspunkt, har vi initierat fördjupade studier av serglycin-uttrycket vid olika cancerformer i hund, exempelvis vid hemangiosarcom (i mjälte), juvertumörer, och mastocytom, och lyckats konfirmera att serglycin-uttrycket följer graden av aggressivitet i dessa canina tumörformer.
Projektet går nu vidare med målet att undersöka hur och vad som gör serglycin essentiellt för metastaseringsprocessen i olika cancerformer.
Möjliga projektfrågeställningar är:
a) Olika typer av arkiverat tumörmaterial och normal vävnad, insamlat på Patologen (BVF), bedöms histologiskt och sedan prepareras RNA, DNA samt protein som undersöks med avseende på serglycin-uttrycket via qPCR, genomisk PCR för mutationer i olika onkogener, och western blot (proteomik).
b) Vi har insamlat blod och serum från hund-patienter inskrivna vid UDS. Materialet analyseras med qPCR och vi utvecklar en ny metod som möjliggör analys av serglycinnivåerna (protein) i serum med hjälp av s.k. “finger-print” proteomik-screening.
Vid en preliminär proteomik-analys av knockout-mössen identifierades flera intressanta serglycin-beroende kandidater. I projektet kommer vi genom CRIPSR/Cas9-metodik ta fram olika cancercellinjer från hund och människa som saknar serglycin, och jämföra med obehandlade cancerceller som uttrycker serglycin. Målet är att identifier vilka proteiner/mediatorer som har "försvunnit"/ändrats i de serglycin-defekta tumörceller i förhållande till tumörceller som uttrycker serglycin. I projektet ingår odling av cancercellinjerna, transfektion med CRIPSR/Cas9-RNP-komplex, samt nedströmsanalyser såsom mikroskopering, olika PCR-metoder och proteomik-analys.
Möjlighet till löpande projektstart, som ex-jobb för veterinärer, och för kandidat- och masterstudenter
Länk till projektsida Magnus Åbrink | Medarbetarwebben (slu.se)