Kontaktinformation
Institutionen för ekologi, S, Enheten för naturvårdsbiologi
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Gamla insekter svarar på nya frågor. Läs mer om vår insektssamling.
Vi tar fram ekologisk kunskap som behövs när man fattar beslut som påverkar landlevande biologisk mångfald. Vi studerar hur biologisk mångfald påverkas av människans brukande av naturen, av klimatförändringar, och av olika typer av naturvårdsåtgärder.
Vår forskning baseras på fältstudier, analys av miljöövervakningsdata och synteser av tidigare studier. Vi studerar olika organismgrupper såsom insekter, svampar, lavar och kärlväxter, men också viktiga ekologiska funktioner som kolbindning, nedbrytning och pollinering. Vi sätter ofta biologisk mångfald i ett större perspektiv genom att koppla den till ekosystemtjänster och beaktar avvägningar mot andra samhällsintressen.
Exempel på frågeställningar är:
Mycket av forskningen sker tvärvetenskapligt med samhällsvetare och humanister och i samverkan med olika intressenter, som markägare och myndigheter.
Nyheter om ekologiinstitutionens forskning om naturvård och biologisk mångfald
Läs mer om våra projekt och publikationer på forskarnas CV-sidor
Tillförordnad prefekt Sönke Eggers, 018-672630, 076-8283848
sonke.eggers@slu.se
Uppsala
Postadress: Box 7044 75007 Uppsala, Besöksadress: Ulls väg 16 75651 Uppsala och
Grimsö
Grimsö forskningsstation, 730 91 Riddarhyttan
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen