Kan man skada hjortromyren genom att plocka kart?

Senast ändrad: 27 augusti 2018
hjortron.jpg

Kart eller inte kart är en viktig fråga för hjortronplockare. En person vände sig till Fråga en forskare på Ekologicentrum för att få hjälp med fakta till en livlig familjediskussion eller fullt krig som frågeställaren säger. Denna gång fick vi ta hjälp av Sebastian Sundberg på Artdatabanken.

Fråga

Finns det något vetenskapligt stöd för åsikten att om man plockar ett hjortron som inte är fullmoget, alltså tar det medan de små bladen som omger själva bäret sitter kvar, så förstör man den plantan för all framtid, även om man tar av bäret försiktigt? Att man med andra ord kan ödelägga en hel myr genom att plocka bären innan de små bärbladen viks undan och bären friläggs helt, som den gör då bäret är fullmoget. Det är fullt krig just nu hemma så jag måste få veta sanningen!

Svar

Jag har aldrig hört talas om att plockning av omogna bär skulle innebära att hjortronplantan dör. Jag har sökt i litteraturen utan att hitta något belägg som stöder denna hypotes. Jag skulle tro att det är en skröna som uppstått för att förmå giriga plockare att inte ta omogna bär utan i stället vänta och återkomma tills de är mogna (eller lämna dem till andra plockare…). Det vore evolutionärt självmord av hjortronplantorna om de hade en sådan strategi, då plantorna ju ständigt utsätts för olika typer av predation av insekter och andra djur samt svampar som angriper blommor, blad och frukter. Jag minns en liknande skröna, som en släkting talade om för mig när jag var liten, nämligen att vinbär måste plockas genom att ta av hela klasen och inte genom att ”repa” av bären, annars skulle det inte bli några nya blommor och bär där nästa år – denna hade nog uppstått för att förmå plockaren att inte repa av bären så att de mosades.

Om du känner för att göra ett litet experiment så kan du pröva att ta av omogna bär från ett tiotal plantor, som du märker upp med snitslar eller färgade pinnar, och återkomma påföljande år för att övertyga dig själv och dem där hemma om att det inte innebär någon fara. För säkerhets skull kan du ju även ha lika många kontrollplantor som du enbart plockar mogna bär från (och som du märker upp annorlunda). Om du gör detta får du gärna återkomma till mig och tala om hur det gick!

Bästa hälsningar och lycka till med bärplockningen!

Sebastian Sundberg, Konsulent vid Artdatabanken


Kontaktinformation