Adjungerade professorer

Senast ändrad: 20 november 2019

Hippologprogrammets adjungerande professorer

Hippologprogrammet har de främsta inom hästsverige bland sin personal. SLUs adjungerade professorer i ridkonst sedan 2011, Kyra Kyrklund och Jan Jönsson finns med i den ständiga utvecklingen av utbildningen, främst inom ridhäst. Förutom att dela med sig av sin långa erfarenhet inspirerar de såväl lärare som studenter och finns med i olika sammanhang.

På islandhäst- och travhästinriktningen finns det utbildningsråd som finns med för att se till att programmet håller rätt nivå och att utveckling sker. På islandshäst är det Ia Lindholm samt Thorvaldur Arnasson och på travhäst är det Torbjörn Jansson samt Nils Ronéus. Från och med hösten 2019 finns också en adjungerad professor inom islandshäst (se nedan).

Här kommer några snabba fakta om våra professorer:

Kyra Kyrklund är en av världens mest kända dressyrryttare och tränare. Kyra har segrar och placeringar vid såväl OS, VM och Världscupen med bla hästarna Matador, Master, Amiral, Edingburgh och Max. Kyra tävlar fortfarande aktivt men största delen av sin tid ägnar hon i dag åt träning av internationellt mycket framgångsrika dressyrryttare i flera länder. Bland annat har hon regelbundet tränat Jan Brink och Briar, under ett antal år Sveriges mest kända ekipage.

Jan Jönsson är fälttävlansryttare sedan lång tid. Hans framgångar inkluderar bla ett brons från OS i München1972 och som svensk mästare i fälttävlan fem gånger. Jan Jönsson har varit mycket engagerad i träning av ryttare på elitnivå och även varit lagkapten för de svenska fälttävlansryttarna och fört både ungdomar och seniorer till många internationella framgångar. Jan Jönsson har ända sedan starten av hippologprogrammet 1994 varit engagerad i utbildningens delar som hålls i skånska Flyinge.

Den isländske ryttaren och tränaren Eyjólfur Ìsólfsson blev från 1 september 2019 adjungerad professor i ridkonst vid SLU. Professuren har särskild koppling till islandshästridning.

Eyjólfur Ìsólfsson har sin bakgrund i Islands ledande hästsportcenter Hólar, där han varit lärare och verkat som lektor. Han har fem gånger blivit isländsk champion och är "Master Trainer", den högsta tränarnivån på Island.

Eyjólfur Ìsólfsson har producerat uppskattade utbildningsmaterial och är internationellt flitigt utnyttjad för kurser i islandshästridning. Han började sin anställning som adjungerad professor på hippologenheten vid SLU på 10 procent av heltid den 1 september.

Anställningen har möjliggjorts tack vare finansiering av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

På bilden Jan Jönsson coachar hippologstudent i terränghoppning.

Foto: Carin Wrange

Sidansvarig: mia.hellstrom@slu.se