Adjungerade professorer

Senast ändrad: 13 januari 2021

Hippologprogrammets adjungerande professorer

Hippologprogrammet har de främsta inom hästsverige bland sin personal. SLUs första adjungerade professorer i ridkonst , Kyra Kyrklund och Jan Jönsson installerades 2011 och Kyra finns fortfarande med i den ständiga utvecklingen av utbildningen. Jan lämnade sitt professorsuppdrag i april 2020 men har fortsatt att vara engagerad som lärare. Från och med hösten 2019 finns också en adjungerad professor inom islandshäst (se nedan).Förutom att dela med sig av sin långa erfarenhet inspirerar/insprirerade de såväl lärare som studenter och finns med i olika sammanhang.

På islandhäst- och travhästinriktningen finns det utbildningsråd som finns med för att se till att programmet håller rätt nivå och att utveckling sker. På islandshäst är det Ia Lindholm och en ny ledamot är på gång och på travhäst är det Torbjörn Jansson samt Nils Ronéus. 

Här kommer några snabba fakta om våra professorer:

Kyra Kyrklund är en av världens mest kända dressyrryttare och tränare. Kyra har segrar och placeringar vid såväl OS, VM och Världscupen med bla hästarna Matador, Master, Amiral, Edingburgh och Max. Kyra tävlar fortfarande aktivt men största delen av sin tid ägnar hon i dag åt träning av internationellt mycket framgångsrika dressyrryttare i flera länder. Bland annat har hon regelbundet tränat Jan Brink och Briar, under ett antal år Sveriges mest kända ekipage.

Eyjólfur Ìsólfsson har sin bakgrund på Islands ledande hästsportcenter Hólar, där han bl. a. har varit lärare och verkat som lektor. Han har fem gånger blivit isländsk champion och är "Master Trainer", den högsta tränarnivån på Island. Han har producerat uppskattade utbildningsmaterial och är internationellt flitigt utnyttjad för kurser i islandshästridning. 

Jan Jönsson (tidigare adjungerad professor på SLU) är fälttävlansryttare sedan lång tid. Hans framgångar inkluderar bla ett brons från OS i München1972 och som svensk mästare i fälttävlan fem gånger. Jan Jönsson har varit mycket engagerad i träning av ryttare på elitnivå och även varit lagkapten för de svenska fälttävlansryttarna och fört både ungdomar och seniorer till många internationella framgångar. Jan Jönsson har ända sedan starten av hippologprogrammet 1994 varit engagerad i utbildningens delar som hålls i skånska Flyinge.

Anställningarna har möjliggjorts tack vare finansiering av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

På bilden Jan Jönsson coachar hippologstudent i terränghoppning.

Foto: Carin Wrange