Adjungerade professorer

Senast ändrad: 16 augusti 2016
JanneoKyrawebb.jpg

Hippologprogrammets adjungerande professorer

Hippologprogrammet har de främsta inom hästsverige bland sin personal. SLUs adjungerade professorer i ridkonst, Kyra Kyrklund och Jan Jönsson finns med i den ständiga utvecklingen av utbildningen, främst inom ridhäst. Förutom att dela med sig av sin långa erfarenhet inspirerar de såväl lärare som studenter och finns med i olika sammanhang.

De adjungerande professorerna får förlängning! 

På islandhäst- och travhästinriktningen finns det utbildningsråd som finns med för att se till att programmet håller rätt nivå och att utveckling sker. På islandshäst är det Ia Lindholm samt Thorvaldur Arnasson och på travhäst är det Torbjörn Jansson samt Nils Ronéus.

Här kommer några snabba fakta om våra professorer:

Kyra Kyrklund är en av världens mest kända dressyrryttare och tränare. Kyra har segrar och placeringar vid såväl OS, VM och Världscupen med bla hästarna Matador, Master, Amiral, Edingburgh och Max. Kyra tävlar fortfarande aktivt men största delen av sin tid ägnar hon i dag åt träning av internationellt mycket framgångsrika dressyrryttare i flera länder. Bland annat har hon regelbundet tränat Jan Brink och Briar, under ett antal år Sveriges mest kända ekipage.

Jan Jönsson är fälttävlansryttare sedan lång tid. Hans framgångar inkluderar bla ett brons från OS i München1972 och som svensk mästare i fälttävlan fem gånger. Jan Jönsson har varit mycket engagerad i träning av ryttare på elitnivå och även varit lagkapten för de svenska fälttävlansryttarna och fört både ungdomar och seniorer till många internationella framgångar. Jan Jönsson har ända sedan starten av hippologprogrammet 1994 varit engagerad i utbildningens delar som hålls i skånska Flyinge.

Foto: Carin Wrange

Sidansvarig: mia.hansson@slu.se