Serumet ”TK1” som en biomarkör för veterinärmedicinsk cancerbehandling hos djur

Senast ändrad: 14 oktober 2024

Cancer är den främsta dödsorsaken hos äldre djur, t.ex. hundar. Förekomsten av cancer är hög, särskilt hos tikar. För att utveckla ett blodprov som kan underlätta cancerdiagnos och prognos inom veterinärmedicinen har vi studerat TK1 från hund, katt och häst i syfte att utvärdera om TK1 i serum är en användbar biomarkör för cancerdiagnos.

Bakgrund och syfte

Cancer är den främsta dödsorsaken hos äldre djur, t.ex. hundar. Förekomsten av cancer är hög, särskilt hos tikar, med en årlig incidens på 272 per 100.000 tikar och 99 hos hanhundar. För att utveckla ett blodprov som kan underlätta cancerdiagnos och prognos inom veterinärmedicinen har vi studerat TK1 från hund, katt och häst i syfte att utvärdera om TK1 i serum är en användbar biomarkör för cancerdiagnos.

Uttrycket av tymidinkinas 1 (TK1) är tätt reglerat under cellcykeln. I cancerceller är uttrycket av TK1 uppreglerat och den cellcykelberoende regleringen av TK1 försvinner, vilket innebär att överskott av TK1 utsöndras i blodet. Därför kan TK1 detekteras i serum från cancerpatienter.

Projektets framsteg

Vi har visat att TK1-aktivitet/protein i serum är signifikant förhöjt hos hund, katt och häst med maligna sjukdomar, och mätning av TK-aktivitet eller proteinnivåer i serum hos patienter med misstänkt cancersjukdom skulle kunna underlätta diagnos och övervakning av behandling.

Utveckling av en ELISA-test för TK1-mätning i serum som kan användas på veterinärkliniker pågår med hjälp av poly- eller monoklonala anti-TK1-antikroppar. Vi samarbetar med professor Henrik Rönnberg och VMD Sara Saellström vid Institutionen för klinisk vetenskap, SLU, en forskargrupp i Schweiz och Alertix Veterinary diagnostic AB i detta projekt.

Fakta:

Projektet leds av forskare och universitetslektor Liya Wang

I dagsläget finns ingen extern finansiering till detta projekt


Kontaktinformation

Liya Wang, Universitetslektor
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), HBIO, Veterinärmedicinsk biokemi
liya.wang@slu.se, +4618672820