Hoppa till huvudinnehåll

CETCHAA: Ett unikt forskningsprojekt om kemikalier

Innovation av användbara kemikalier är en viktig faktor för samhällets utveckling, och både produktion och användning av nya kemikalier har ökat kraftigt under många årtionden.

Tyvärr hänger världens kemikalielagstiftningar inte med i processen att säkerställa att kemikalierna inte har negativa effekter i miljön och på människors hälsa, och många oönskade kemikalier hamnar i miljön på grund av oreglerade användningar och utsläpp. Den svenska befolkningen utsätts ständigt för en komplex blandning av oönskade kemikalier.

Frågan är om de kemikalieblandningar som vi utsätts för kan negativt påverka vår hälsa?

För en giftfri miljö, i Sverige och globalt

CETCHAA undersöker hur exponering för kemikalier tidigt i livet och under puberteten, känsliga perioder för hälsoutvecklingen, påverkar hälsan. 

Målet är att identifiera vilka kemikalieblandningar som är mest problematiska ur ett hälsoperspektiv, och vilka enskilda kemikalier som bidrar mest till effekterna av kemikalieblandningarna.

Projektet är unikt i sitt slag och resultaten blir ett viktigt underlag för arbetet med att nå Sveriges miljökvalitetsmål "En giftfri miljö". De över 90 kemikalier som undersöks är inte bara ett problem i Sverige utan även globalt.

Projektet finansieras av FORMAS i utlysningen "Giftfri miljö - kombinationseffekter". Livsmedelsverkets del av projektet har, förutom egen finansiering, finansierats av Naturvårdsverket och MSB.

Kontakta oss

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor eller kommentarer kring CETCHAA. Du når oss via e-postadressen: anders.glynn@slu.se.

Projektgruppen består av:

  • Anders Glynn, professor vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper, SLU
  • Johan Lundqvist, docent vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper, SLU
  • Sanna Lignell, PhD, riskvärderare/toxikolog vid Livsmedelsverket
  • Irina Gyllenhammar, docent vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper, SLU, och riskvärderare/toxikolog vid Livsmedelsverket
  • Erik Lampa, PhD, biostatistiker vid Uppsala universitet
  • Salomon Sand, PhD, riskvärderare/toxikolog vid Livsmedelsverket
Publicerad: 10 december 2024 - Sidansvarig: hbio-webb@slu.se
Loading…