Kontaktinformation
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), HBIO, Farmakologi, toxikologi och parasitologi
Nedan listas pågående studier inom projektet.
Redan publicerade observerade negativa samband mellan per- och polyfluoroalkylsubstanser (PFAS) in utero och under uppväxten och vaccinantikroppstitrar tyder på ökade risker för suboptimalt skydd mot infektioner som barn vaccineras mot [16]. Tvärsnittssamband mellan kemisk blandningsexponering och antikroppsnivåer studeras i Riksmaten ungdom 2016-17. Prospektiva samband undersöks i POPUP.
Subtila förändringar av balansen av sköldkörtelhormoner kan ha negativa konsekvenser för tillväxt, neural utveckling, reproduktion och reglering av energimetabolism. Tvärsnittssamband mellan kemisk blandningsexponering och antikroppsnivåer studeras i Riksmaten ungdom 2016-17. Prospektiva samband undersöks i POPUP.
Låg födelsevikt är relaterat till ökade risker för nedsatt glukostolerans, fetma och högt blodtryck. Samband mellan mammornas kroppsbelastning av persistenta klorerade/bromerade/fluorerade miljöföroreningar under graviditeten och graviditetsutfall, bland annat födelsevikt, studeras i POPUP.
De kemiska blandningarna som identifierats i projektet testas för biologisk aktivitet i reporter-gen-baserade cellsystem med syfte att kartlägga vilka toxicitetsvägar som är mest känsliga för de kemikalieblandningarna som visar samband med de studerade hälsoutfallen.
Benchmarkmodellering används för att uppskatta de exponeringsnivåer av identifierade blandningar som orsakar 1-10 % riskökning av studerade hälsoutfall. De modellerade benchmarkkoncentrationerna används sedan för att uppskatta hur många i Riksmaten ungdom och POPUP som har koncentrationer som ligger över dessa risknivåer. Baserat på biotestningsresultaten beräknas så kallade ”margin of exposure”-nivåer för de toxicitetsvägar som studerats bland deltagarna i Riksmaten ungdom och POPUP.