PFAS i animaliska livsmedel från förorenade områden - PFRIME

Senast ändrad: 05 december 2024
vita-ägg-i-grön-kartong

Livsmedel, främst animaliska, är en viktig källa för befolkningens exponering för per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS), som förorenat miljön i sådan omfattning att hela den svenska befolkningen är exponerad i mer eller mindre omfattning. I samarbete med Karolinska institutet och Livsmedelsverket genomförs en studie av PFAS i animaliska livsmedel från jordbruk som ligger i PFAS-förorenade områden i Sverige.

Bakgrund

Vissa PFAS, främst så kallade perfluorerade alkylsyror (PFAA), bryts praktiskt taget inte alls ner i miljön och har förmågan att lagras upp i djurs och människors kroppar under längre tid. Befolkningens PFAS-intag från livsmedel och dricksvatten ligger i medeltal i närheten av det intag som den Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA anser vara säker ur hälsomässig synvinkel (tolerabelt veckointag, TVI). Några få studier från andra länder har visat att animaliska livsmedel har förorenats i lantbrukens primärproduktion, på grund av att de livsmedelsproducerande djuren druckit förorenat vatten, fått förorenat foder, eller födosökt på marker med förorenad jord. Kunskaperna om hur vanligt detta är i Sverige, och även utomlands, är dock bristfällig. Dessutom så är det inte känt i vilken grad konsumtion av förorenade livsmedel bidrar till det totala PFAS-intaget bland befolkningen.

Om projektet

Inom projektet görs sammanställning av publicerad kunskap om PFAS-förorening av animaliska livsmedel nationellt och internationellt, och även publicerad kunskap från experimentella studier där djur avsiktligt fått dricka förorenat vatten eller utfodrats med förorenat foder. Utifrån resultaten från dessa redan publicerade studier, och resultaten från projektets egna studier (beskrivs nedan) byggs modeller för beräkningar av överföring av PFAS från beten/foder/vatten till livsmedelsproducerade djur, och till de livsmedel som produceras från dessa djur.

Utifrån publicerad information om områden i Sverige med misstänkt PFAS-förorening av livsmedelsproducerande djurs dricksvatten, foder och betesmarker, genomförs en screeningstudie av PFAS-förorening av komjölk, nötkött och ägg. Syftet är att undersöka om det finns risk att dessa animaliska livsmedel kan förorenas till nivåer över de lagstiftade gränsvärden för PFAS som EU fastslagit. Slutligen genomförs uppdaterade intagsberäkningar av PFAS i olika befolkningsgrupper med olika frekvensscenarier av konsumtion av förorenade livsmedel och intagen sätts i relation till EU hälsobaserade tolerabla intag av PFAS.

Fakta:

Projektet väntas pågå 2023-2025 och finansieras av Naturvårdsverket.

Huvudansvarig för projektet är Anders Glynn.

Deltagare i projektgruppen:

  • Ida Hallberg, HBIO/KV
  • Carolina Vogs, HBIo
  • Gunnar Johanson, Karolinska institutet, HBIO
  • Carl Ekstrand, HBIO
  • Irina Gyllenhammar, Livsmedelsverket/HBIO

Kontaktinformation

Anders Glynn, Professor
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), HBIO, Farmakologi, toxikologi och parasitologi
anders.glynn@slu.se, +4618672091, +46706596894