Kontaktinformation
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), HBIO, Veterinärmedicinsk biokemi
De specifika målen och aktiviteterna för projekten kommer att diskuteras med studenten, enligt hans/hennes preferenser och kompetenser. I allmänhet skulle avhandlingsprojektet innebära att de mekaniska egenskaperna hos artificiellt spindelsilke fastställs med hjälp av en biomimetisk process. Det slutliga målet är att förbättra egenskaperna hos de fibrer som för närvarande produceras i laboratoriet.
De specifika målen och aktiviteterna för projekten kommer att diskuteras med studenten, enligt hans/hennes preferenser och kompetenser.
I allmänhet skulle avhandlingsprojektet innebära att de mekaniska egenskaperna hos artificiellt spindelsilke fastställs med hjälp av en biomimetisk process. Det slutliga målet är att förbättra egenskaperna hos de fibrer som för närvarande produceras i laboratoriet.
_
I allmänhet skulle avhandlingsprojektet innebära att de mekaniska egenskaperna hos artificiellt spindelsilke fastställs med hjälp av en biomimetisk process. Det slutliga målet är att förbättra egenskaperna hos de fibrer som för närvarande produceras i laboratoriet. För att göra detta är det viktigt att karakterisera de mekaniska egenskaperna hos fibrerna samt det råmaterial som används för att producera dem. I detta avseende kommer olika typer av fibrer att produceras efter olika spinningprotokoll. Fibrerna kommer att karakteriseras med avseende på morfologi (ljusmikroskopi), struktur (dubbelbrytning) och mekaniska egenskaper (dragprov). Det råmaterial som används för att producera fibrerna bör karakteriseras med hjälp av en reometer. Alla dessa experimentella tekniker kan utföras direkt på laboratoriet. Studenten kan också delta i spinnproceduren, beroende på hans/hennes kompetens och preferenser.
Baserat på de experimentella data som erhållits kan teoretiska modeller avseende fysiken vid våtspinning av dessa fibrer och deras inre struktur utformas. Om intresse finns kan möjligheten att utveckla numeriska experiment till stöd för resultaten diskuteras.
Följande experimentella tekniker kan användas, för vilka studenten kommer att utbildas:
Studenten kommer att lära sig hur man utför experiment, med praktisk träning för den specifika teknik som krävs för projektet. Studenten kommer också att lära sig att analysera data med hjälp av statistiska verktyg.
Aktiviteterna kommer att utföras i en dynamisk, konkurrenskraftig, stimulerande och spännande forskargrupp. Alla medlemmar i gruppen är mycket engagerade i ämnet.
Projektet är flexibelt och kan vara lämpligt för både kandidatstudenter (15 CFU - 2 månaders arbete) och masterstudenter (30 CFU - 4 månaders arbete).
Om handledaren: Dr. Gabriele Greco är en postdoktoral forskare vid SLU (Uppsala) som arbetar med artificiellt spindelsilke i gruppen av Prof. Anna Rising. Hans expertisområde är karakterisering av de mekaniska egenskaperna, spinningens fysik samt design av kompositer av artificiellt spindelsilke med nanomaterial. Dr. Greco har alltid arbetat med silkesmaterial, i synnerhet spindelsilke, och han är verkligen fascinerad och entusiastisk över detta forskningsområde.
För att hjälpa Dr. Greco kommer SLU-forskarna Dr. Schmuck och Dr. Pessatti också att vara en del av diskussionen och mentorskapet.
Plats för projektet: Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi på Campus Ultuna (Uppsala, VH-huset).