Avelsvärdering av baggar - hur påverkas avelsvärdets säkerhet av besättningsstrukturen?

Senast ändrad: 25 januari 2024

Målsättningen med projektet är att skapa säkrare avelsvärdering av baggar och bevarande av genetisk variation hos gotlandsfår.

Avelsvärdering av baggar  - hur påverkas avelsvärdets säkerhet av besättningsstrukturen?

Bakgrund

Populationen av gotlandsfår är ganska stor, men splittrad över många besättningar. Seminanvändningen är låg vilket gör att vissa besättningar blir som isolerade öar i släktskapsmatrisen. När bara en bagge används och blir far till alla lammen i besättningen är det svårt att skilja på den genetiska effekten och besättningseffekten. Trots det kan den beräknade säkerheten för baggens avelsvärde bli hög om baggen har många mönstrade lamm. Idag får en sådan ”ensam” bagge inte komma med på listan över de bästa baggarna även om den har ett högt avelsvärde, och det råder tveksamhet kring om den bör väljas ut till semin. Å andra sidan är seminbaggar med lågt släktskap till populationen gynnsamt för den genetiska variationen i populationen.

Mål

Säkrare avelsvärdering av baggar och bevarande av genetisk variation hos gotlandsfår.

Projektbeskrivning

Historiska data i Elitlamm används för avelsvärdering. Baggars avelsvärden beräknas genom att avelsvärdera djuren grundat på data från ett års avkommor i taget. Avelsvärdet för första och andra året som fader jämförs. Skiljer sig avelsvärdet mellan första och andra året i snitt mer för ”ensamma” baggar än för baggar som har använts i besättningar med flera baggar?

Specifikationer

Lämpligt för: Husdjursvetenskap.


Kontaktinformation

Lotta Rydhmer, professor
Institutionen för husdjursgenetik, SLU
lotta.rydhmer@slu.se, 018-67 45 44