Bräckvatten som dricksvatten till växande kvigor

Senast ändrad: 28 maj 2024
doktorand-lea-managos-vid-slu

Målet med projektet är att utforska effekterna av bräckvatten som enda vattenkälla till växande kvigor av två raser: Svenska röd boskap (SRB) och Holstein (SLB).

Bräckvatten som dricksvatten till växande kvigor

Mål

Målet med projektet är att utforska effekterna av bräckvatten som enda vattenkälla till växande kvigor av två raser: Svenska röd boskap (SRB) och Holstein (SLB).

Bakgrund

På grund av periodvis vattenbrist i vissa delar av Sverige, där det finns mycket nötkreatur, finns det ett behov av att undersöka alternativa dricksvattenkällor. Lantbrukare som har bete längst Östersjökusten använder ibland Östersjöns vatten som vattenkälla till deras djur. I den här studien vill vi utforska effekterna av bräckt vatten som enda dricksvattenkälla till växande kvigor av två mjölkraser (SRB och SLB).

Projektbeskrivning

I den här studien vill vi undersöka effekterna av bräckt vatten på hälsa, tillväxt och reproduktion hos mjölkras kvigor, samt potentiella skillnader mellan de två olika raserna. Vi kommer att följa två grupper av kvigor: en kontrollgrupp (utan tillsatt salt i vattnet) och en behandlingsgrupp med bräckt vatten med en salthalt på 8g/L. Vi kommer att ta prover (träck, urin och blod) samt göra beteendeobservationer. I projektet krävs daglig skötsel av vatten, samt blandning av vatten med fodersalt och vattenanalys med osmometer.

Specifikationer

Vi söker dig som är noggrann, kan arbeta både självständigt och i en grupp. Tidigare erfarenheter med kor och/eller arbete i labb är meriterande, men inte ett krav. Projektet är lämpligt för masterstudenter.

Om du är intresserad av projektet, hör av dig till doktorand Lea Managos (lea.managos@slu.se) eller projektledare Anna Jansson (anna.jansson@slu.se).

Plats: SLU forskningscentrum, Lövsta, strax utanför Uppsala.

Preliminär tidplan: Vår och sommar 2025 (vid betessläpp).

 


Kontaktinformation

Lea Managos, Doktorand, Stalltekniker, Stalltekniker tjl
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), HBIO, Anatomi och fysiologi
lea.managos@slu.se, +46722380077

Anna Jansson
Professor, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB)
Avdelningen för anatomi och fysiologi 
Telefon : 018-67 21 06