Förbättrad diagnostik av inälvsmask hos tackor

Senast ändrad: 30 augusti 2022
Får

Syftet med det här projektet är att jämföra fyra metoder för upptäckt av inälvsmaskar som kan orsaka blodbrist hos får. Projektet förväntas leda till ökad diagnostisk precision och förbättrad kunskap om parasitläget i svenska fårbesättningar.

Bakgrund

Inälvsparasiter utgör det största sjukdomsproblemet hos får i världen. Merparten av landets fårproducenter är anslutna till Gård och Djurhälsan. Detta är en veterinär organisation som ger rådgivning baserad på traditionell parasitundersökning av träckprover. Denna baseras på träckprover som insamlas av djurägarna och som analyseras vid Vidilab AB. I samråd med veterinär fattas beslut om eventuell avmaskning. I projektet kommer parasitförekomsten att kartläggas såväl med traditionella som med nya moderna tekniker.

Metoder

McMaster-räkning utförs av personal på Vidilab AB i Enköping. Samma prover analyseras med PCR för detektion av stora löpmagsmasken (Haemonchus contortus). Dessutom utförs sedimentation och en koproantigen-ELISA för detektion av stora leverflundran (Fasciola hepatica).

Genomförande

Rutinprover som analyseras inom ramen för Vidilabs ordinarie verksamhet insamlas från ett trettiotal fårbesättningar inför betessläpp 2023. Komplimenterande labarbete och skrivandet utförs vid SLU under hösten 2023. Projektet sker i samarbetet mellan Gård & Djurhälsan och Vidilab AB. Det är lämpat för en eller flera studenter på veterinär eller agronomprogrammet.