miRNA – en ny diagnostik för migrerande spolmask hos unga hästar

Senast ändrad: 12 november 2024
sto-med-föl-utomhus-i-hage

Hästens spolmask är en vanlig parasit på svenska stuterier där den infekterar föl. Föl brukar vanligen behandlas mot spolmask regelbundet utan föregående träckprover, men under senare år har parasiten utvecklat resistens mot alla tillgängliga avmaskningsmedel. Det finns ingen diagnostik för att upptäcka den migrerande fasen av larver i lunga.

miRNA – en ny diagnostik för migrerande spolmask hos unga hästar

Syfte

Att undersöka miRNA hos unga hästar med en pågående spolmaskinfektion i serum och lungsköljprover (BAL).

Bakgrund

Hästens spolmask är en vanlig parasit på svenska stuterier där den infekterar föl. Föl brukar vanligen behandlas mot spolmask regelbundet utan föregående träckprover, men under senare år har parasiten utvecklat resistens mot alla tillgängliga avmaskningsmedel. Det finns inge diagnostik för att upptäcka den migrerande fasen av larver i lunga.

Projektbeskrivning

Föl med en naturlig parasitinfektion medverkar i studien från två stuterier. Serum och BAL kommer att samlas in var 4e vecka. miRNA renas fram från proverna och analyseras med en qPCR. Du kommer att hjälpa till med provtagningen, rena fram miRNA samt utföra qPCR

Specifikationer

Inga för det här projektet.


Kontaktinformation

Eva Tyden, Forskare
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), HBIO, Avdelningen för livsmedelssäkerhet, infektionsbiologi, farmakologi och toxikologi (LIFT)
eva.tyden@slu.se, +4618671208, +46705743203