Kontaktinformation
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), HBIO, Anatomi och fysiologi
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB)
Målet med projektet är att utforska om det är möjligt att använda Östersjöns vatten som en alternativ vattenkälla till nötkreatur under tider av vattenbrist.
Målet med projektet är att utforska om det är möjligt att använda Östersjöns vatten som en alternativ vattenkälla till nötkreatur under tider av vattenbrist.
På grund av periodvis vattenbrist i vissa delar av Sverige där det finns mycket nötkreatur, finns det ett behov av att undersöka alternativa dricksvattenkällor. Lantbrukare som har bete längst Östersjökusten använder Östersjöns vatten som vattenkälla till deras djur. Enligt deras fleråriga erfarenheter finns det inga entydiga hälsorisker med det. Resultat från tidigare studier visar att idisslare kan klara dricksvatten med visst saltinnehåll utan negativ påverkan. I den här studien vill vi undersöka effekterna av Östersjöns vatten på hälsa och produktionsrespons hos köttrasdikor och deras kalvar.
I den här studien vill vi undersöka effekterna av Östersjöns vatten på hälsa och produktion hos köttrasdikor med kalvar. Vi kommer att följa två grupper, en med och en utan tillgång till Östersjön, under en betesperiod om minst tre månader. Vi kommer att ta prover (träck och urin), väga alla djur samt göra beteendeobservationer. Vi kommer även ta vattenprover och betesprover var tredje vecka.
Projektet är ett samarbete mellan SLU, SustAinimal och Hargs Bruk och finansieras av Formas.
Vi söker dig som är och noggrann, kan arbeta både självständigt och i en grupp. Tidigare erfarenheter med kor är meriterande, men inte ett krav. Projektet är lämpligt för masterstudenter.
Om du är intresserad av projektet, hör av dig till doktorand Lea Managos (lea.managos@slu.se) eller projektledare Anna Jansson (anna.jansson@slu.se).
Plats: Hargs Bruk (Löhammar– som ligger ungefär 70 km öst-nordost om Uppsala).
Tidplan: Vår och sommar 2025 (vid betessläpp), minst tre månader. Djurprovtagningar sker i början, mitten och slutet av försöksperioden. Vatten- och betesprover tas var tredje vecka under försöksperioden.