Riskprofil för vegetabiliska livsmedel

Senast ändrad: 19 mars 2025
måltid-med-vegetariskt-kött-på-resturang-tallrik

Målet är att genomföra en riskprofil för färska vegetabiliska livsmedel som är alternativ till livsmedel av animalieursprung.

Syfte

Målsättning och syfte är att genomföra en riskprofil för färska vegetabiliska livsmedel som är alternativ till livsmedel av animalieursprung.

Bakgrund

Konsumtionen av färska vegetabiliska livsmedel som ersätter livsmedel av animalieursprung ökar och det finns en stor variation av produkter och varumärken i butik. Detta är en trend som ses i hela EU.

EFSA kommer tillsammans med EU:s medlemsländer göra en riskprofil för denna typ av livsmedelsprodukter för att få bättre data kring ev hälsorisker med dessa produkter.

Detta projekt kommer utgöra Sveriges del i det större EFSA-finansierade projektet.

Projektbeskrivning

Projektet omfattar att samla in livsmedelsprover från butik och genomföra analyser på det mikrobiologiska livsmedelslaboratoriet på HBIO.

Inom projektet kommer några utvalda patogener undersökas (t ex Listeria och Bacillus) samt pH och vattenaktivitet. Livsmedelsprodukterna utgörs av i färska vegetabiliska produkter som ersätter animalieproducerande livsmedel, t ex vegetabiliska ostar/mjölkprodukter/smörgåspålägg. Produkterna kommer analyseras vid bäst-före-datum.

Du kommer även få hjälpa till med registrering av resultat i EUs projektdatabas. 

Specifikationer

Du måste vara noggrann och vara redo att själv utföra livsmedelsmikrobiologiska analyser under handledning.


Kontaktinformation

Sofia Boqvist, Professor
Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), HBIO, Bakteriologi, virologi, livsmedelssäkerhet och veterinärmedicinsk folkhälsa
sofia.boqvist@slu.se, +4618672388, +46722403494